Svijet

Britanski eksperti: Nema razloga za sumnju u "Sputnjik V"

Britanski eksperti: Nema razloga za sumnju u "Sputnjik V"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Britanski eksperti: Nema razloga za sumnju u "Sputnjik V"

Britanski eksperti u oblasti virusologije iznijeli su u intervjuu Si-Bi-Siju svoje mišljenje o efikasnosti ruske vakcine protiv kovid-19 - "Sputnjik V".

Stručnjaci su prokomentarisali saopštenja o rezultatima druge privremene analize podataka kliničke studije "Sputnjik V" koji su pokazali efikasnost vakcine od 91,4 odsto, 28 dana poslije vakcinacije i više od 95 odsto efikasnosti poslije 42 dana.

"Podaci pokazuju da je vakcina prilično efikasna. Ovi podaci se poklapaju s onima koje smo vidjeli kod drugih vakcina", izjavio je profesor farmakoepidemiologije Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu Stiven Evans.

On je naglasio da pokazatelji "Sutnjik V" i drugih vakcina šalju "zaista važno saopštenje za naučnike u oblasti zdravstva u cijelom svijetu" o mogućnostima borbe protiv ove bolesti uz pomoć vakcinisanja.

"Ne vidim razlog za sumnju u rezultate… Slažem se da su prvobitni rezultati izazivali sumnju, ali ja mislim da je to zato što su bili neosnovani. Objavili su ih prerano. Mislim da će to biti korisna vakcina", naglasio je profesor virusologije britanskog univerziteta Redinga Jen Džons.

Kako je saopštila televizija, pozitivne ocjene naučnika zasnovane su na informaciji o ponovljenim uspješnim manifestacijama "metode adenoviruske isporuke" na koju se bazira vakcina koju je napravio naučni institut "Gamaleja". Pri tome ranije nije bilo poznato da li će virus korona pokazati otpor, naglasila je televizija. Ipak, prema riječima Evansa, pozitivni rezultati drugih farmaceutskih kompanija ubjeđuju da ruski preparat ima perspektivu.

"Sada imamo četiri vakcine koje su efikasne, što je mnogo više nego što smo ikada imali protiv side ili malerije", rekao je Evans.

Evans je skeptičan odnos u svijetu protiv ruske vakcine objasnio "većom transparentnošću" procesa u SAD i Evropi.

"Mi ne znamo koliko pažljivo se prate njihova istraživanja i koliko pažljivo se o njima saopštava. Ipak, države koje je kupuju vjeruju da je Rusija uspjela nešto da napravi", dodao je on.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije