Svijet

Pratite nas na Google news

CNN: Bilans pandemije u SAD je zaprepešćujući

CNN: Bilans pandemije u SAD je zaprepešćujući
Foto: Tanjug/AP | CNN: Bilans pandemije u SAD je zaprepešćujući
Tanjug

ATLANTA - Bilo da je izražen u dolarima, procentima ili, što je najtragičnije, brojem izgubljenih ljudskih života, bilans razorne pandemije virusa korona u SAD je zaprepašćujući, navodi CNN u analizi.

Otkako je u februaru u SAD registrovan prvi smrtni slučaj, od COVID-19 je, prema podacima Univerziteta "Džons Hopkins", u toj zemlji umrlo najmanje 100.000 ljudi, što prosječno iznosi oko 900 umrlih dnevno, a skoro 80 odsto svih smrtnih slučajeva dogodilo se među populacijom starijih od 65 godina.

Prema istoj statistici, SAD prednjači u svijetu po broju slučajeva COVID-19, kao i po broju preminulih, koji je 2,6 puta veći nego u Velikoj Britaniji, koja je po tome na drugom mjestu, sa 36.875 umrlih.

CNN navodi da je broj preminulih od virusa korona u SAD gotovo jednak ukupnom broju Amerikanaca koji su poginuli u ratovima u Vijetnamu (više od 58.000), Koreji (gotovo 37.000), Iraku (4.431) i Avganistanu (2.445), kao i da bi ga do juna mogao i premašiti.

Takođe, više od 41 odsto smrtnih slučajeva usljed COVID-19 u SAD registrovan je susjednim saveznim državama Njujork i Nju Džerzi, odnosno ukupno 40.279 - dobrim dijelom i zato što je grad Njujork epicentar zaraze u zemlji.

Istraživači sa Univerziteta Kolumbija tvrde da je 84 odsto smrtnih slučajeva moglo biti izbjegnuto da su mjere izolacije u SAD uvedene dvije nedjelje ranije.

Debra Birks iz ekspertskog tima Bijele kuće za borbu protiv COVID-19 i dalje stoji iza predviđanja dobijenih statističkim modelom prema kojem će broj umrlih u SAD iznositi između 100.000 i 240.000, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je svijet da bi crni bilans eventualnog drugog talasa pandemije mogao biti još teži, navodi CNN u analizi.

Rezultati jedne studije pokazuju da SAD na korona virus mora da testira barem 900.000 ljudi dnevno da bi bilo moguće bezbjedno ukidanje restriktivnih mjera, dok je, primjera radi, u nedjelju izvršeno 378.908 testiranja.

Kako navodi CNN, američka privreda je u prvom kvartalu ove godine zabilježila najlošije rezultate od četvrtog kvartala 2008. godine - kada je svjetska ekonomska kriza bila na vrhuncu - a 43 američke države ovog mjeseca registrovale su rekordne stope nezaposlenosti, koja na nivou cijele zemlje sada iznosi 14.7 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije