Svijet

DW: COVID-19 bi mogao da oživi Islamsku državu

DW: COVID-19 bi mogao da oživi Islamsku državu
Foto: N.N. | DW: COVID-19 bi mogao da oživi Islamsku državu

BERLIN - Islamska država je važila za poraženu terorističku organizaciju, ali sada vidi šansu u haosu koji je zbog korona virusa zahvatio i Siriju i Irak, piše Dojče vele, navodeći da postoji bojazan da bi hiljade uhapšenih džihadista mogle da pobjegnu.

IS je prošle sedmice pandemiju opisala kao "bolnu agoniju" koju je Bog poslao "krstaškim nacijama".

Britanski istraživač Ajmen Džavad al Tamimi kaže da u objavi IS faktor straha ima veće dejstvo na ljude nego sama epidemija.

Zapadni svijet je "na rubu jedne od najvećih ekonomskih katastrofa jer je ograničio kretanje, tržišta su upravo kolabirala i javni život je zaustavljen. Molimo Boga da poveća njihovu patnju i da vjernike spasi od toga", poručuje Islamska država, kako prenosi DW.

Pandemija utiče i na vojne akcije protiv te terorističke grupe za koju se zapravo od prošle godine smatra da je vojno poražena.

U Iraku je NATO početkom mjeseca najavio da će obuka za vojnike zbog pandemije biti zaustavljena na 60 dana, dok je ministar odbrane Velike Britanije smanjio je angažovanje britanskih trupa.

Dojče vele ocjenjuje da članovi koalicije protiv IS u Iraku i Siriji moraju preduzeti mjere predostrožnosti kako bi spriječili izbijanje zaraze unutar trupa, jer je u međuvremenu virus stigao i u Siriju.

Iako su vlasti SAD smatrale da preduzete mjere neće uticati na operacije protiv IS, pandemija podriva lokalnu borbu protiv terorističke organizacije, dodaje DW.

"Pandemija će neminovno privući svu pažnju i resurse", rekao je Kolin Klark iz njujorškog istraživackog centra Sufan, dodajući da zbog toga više u fokusu neće biti borba protiv IS.

Teroristička grupa je tek sredinom marta upozorila članove da ne putuju u Evropu i druge veoma pogođene regione.

Umjesto toga će dobiti neku vrstu "božanske zaštite" od virusa ako budu učestvovali u džihadu, navodi se u objavama IS.

Postoji strahovanje i od bjekstva terorista, njihovih supruga i djece iz zatvora u regionu.

Još u oktobru je više od 750 osoba, koje su bile osumnjičene da su u kontaktu sa IS, pobjeglo iz kampa na sjeveroistoku Sirije.

To im je pošlo za rukom jer su kurdske vojne snage bile zaokupljene turskom ofanzivom.

"Ako se virus proširi u zatvorima, što bi već sada mogao biti slučaj, onda će Kurdi, koji su zaduženi za upravljanje određenim zatvorima, morati da obustave svoju misiju", rekao je Klark, autor knjige "Nakon kalifata".

Samo širom Iraka je trenutno u zatvorima oko 20.000 ljudi osumnjičenih da su borci IS i njima bi sada drugi borci IS mogli da pomognu u bjekstvu iz zatvora.

"IS u pandemiji vidi šansu i želi da je iskoristi", zaključuje britanski istraživač Al Tamimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije