Svijet

Pratite nas na Google news

Da li je imunitetski pasoš put ka totalitarizmu

Da li je imunitetski pasoš put ka totalitarizmu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Da li je imunitetski pasoš put ka totalitarizmu
N.N.

Ideja o imunitetskim ili zdravstvenima pasošima dobija sve veću popularnost među zapadnim vladama, ali ta ideja predstavlja ozbiljnu prijetnju osnovnim slobodama, smatra Peter Endrus, irski naučni novinar. Objašnjava kako je predviđeno da tu gorku pilulu progutamo.

Endrus je diplomirao na genetici na Univerzitetu u Glazgovu i u tekst za RT objašnjava kako će izgledati život sa zdravstvenim pasošima.

On kaže da obični pasoši mnogima od nas neće trebati neko vrijeme jer će se malo putovati. Ali šta ako vam bude potreban pasoš da biste napustili kuću i krenuli u svakodnevni život?

U svijetu u kojem dominira virus korona, o imunitetnim pasošima se sve više govori kao o mogućem izlazu iz zatvaranja. Ali šta bi tačno podrazumijevalo taj put?

Osnovna ideja zdravstvenog pasoša je da se ubrza otvaranje društva tako što će imuni na COVID-19 moći slobodno da se kreću. Sam pasoš može biti papirni sertifikat, ali u Evropi i Americi bi se on vjerovatnije nalazio u vašem pametnom telefonu kao aplikacija, kod ili kao digitalna potvrda, smatra Endrus.

Ovo rješenje je usvojeno u Kini. Svi Kinezi morali su da se registruju za kju-ar kod kojim preuzimaju aplikaciju. Aplikacija koristi sistem semafora koji sortira ljude u crvene, žute ili zelene grupe na osnovu njihovog zdravstvenog stanja i stepena rizika, mada nije transparentno kako se to utvrđuje. Korisnici moraju da unesu niz ličnih podataka, uključujući svrhu posjete novim lokacijama. Oni ne mogu da zaobiđu aplikaciju jer moraju da koriste kod za ulazak u određene javne zgrade i prevoz.

Endrus tvrdi da je teško ovakav nivo nadzora sprovesti na Zapadu - uglavnom zbog toga što vlade nisu u stanju da imaju takav nivo organizacije. Međutim, prenošenje ovlašćenja privatnoj korporaciji može da riješi taj problem. Britanska vlada se konsultuje s tehnološkom kompanijom "Onfido", specijalizovanom za biometriju lica, u vezi sa zdravstvenim pasošima, za koje kaže da bi "mogli biti mogući za nekoliko mjeseci".

A u Googleu i Appleu su najavili da se udružuju kako bi razvili tehnologiju praćenja kontakata zasnovanu na blututu, koja će "pomoći zemljama širom svijeta da usporavaju zarazu". Ali usred svih uzbuđenja, nekolicina se pita koliko je dobro napraviti pasoš za imunitet.

Čini se da nedostatak brzog i pouzdanog testa na antitijela i mnoge nepoznanice oko virusa i testova ne usporavaju napore na proširenju tehnologije nadzora.

Prednosti i nedostaci

Postoje i drugi problemi ugrađeni u pojam zdavstvenog pasoša. Neki nagađaju da će ljudi, ukoliko je imunitet na koronu put ka slobodi, biti toliko željni da postanu imuni da će namjerno pokušati da se zaraze virusom. Zašto bi mlada i zdrava osoba željela da bude zatvorena kada se njeni prijatelji s antitijelima druže, pita se ovaj novinar.

Zdravstveni ili imunitetski pasoši - šta je to zapravo i čemu služi

U određenom smislu, pasoš bi mogao postati brend superiornosti u novom podijeljenom društvu. Oni koji imaju imunitet mogu slobodno dolaziti i odlaziti, pokazujući svoje dokaze o antitijelima poput biološke članske karte glamuroznog kluba: spoljnog svijeta. Prevara, pa čak i nasilje postaju mogućnosti ako su ljudi ovako podijeljeni, kaže on.

I kao i obično, jedna grupa bi imala koristi nad svim ostalima: klasa slavnih i milionera. Da sutra mogu da se dobiju zdravstveni pasoši, ko bi ga prvi dobio? Koliko dugo biste morali da čekate zatvoreni u sopstvenom domu da biste dobili test, zatim rezultate i, na kraju, sam sertifikat za slobodu, pita Endrus.

Novi Veliki brat

Endrus navodi da pristalice smatraju da nam je olakšano time što sve što moramo progutati preko šarenih aplikacija na našim elegantnim pametnim telefonima. Da li će se zakonski to kontrolisati. Ovo nije svijet policijskih država 20. vijeka. Vojnici u uniformama više nisu personifikacija represivnih režima. Pametni telefoni, algoritmi i masa su novi metod, zaključuje irski novinar, prenosi Sputniknews.com.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije