Svijet

Pratite nas na Google news

Drama oko nosača aviona "Teodor Ruzvelt"

Drama oko nosača aviona "Teodor Ruzvelt"
Foto: Tanjug/AP | Drama oko nosača aviona "Teodor Ruzvelt"
Tanjug

VAŠINGTON - Američka ratna mornarica danas nije odbacila mogućnost da kazni oficira Breta Krozijea, kapetana nosača aviona "Teodor Ruzvelt" koji je uputio oštro pismo komandi mornaričkih snaga tražeći odlučnije mjere u sprečavanju širenja virusa korona, izvještava Reuters.

U pismu na četiri stranice, čiji je sadržaj potvrdio Pentagon, kapetan Bret Krozije opisao je sumornu situaciju na nuklearnom nosaču aviona na kojem je veliki broj članova posade bio pozitiva na testu na virus korona.

Kapetan Krozije je zatražio objašnjenje od Pentagona zašto nisu preduzete odgovarajuće mjere da se zaštiti posada i o svemu obavijeste porodice mornara.

"Ukoliko je kapetan nosača aviona uputio pismo samo svojim nadređenima da bi izrazio zabrinutost, neće biti kažnjen", rekao je sekretar američke mornarice Tomas Modli odgovarajući na brojna novinarska pitanja da li će kapetan nosača aviona biti sankcionisan.

Ipak, on je istakao da bi svojevoljno upućivanje pisma medijima predstavljalo kršenje discipline i principa subordinacije, ali da zasad ne zna da li je kapetan Krozije to uradio.

Kapetan nosača aviona je u pismu zahtijevao odlučnu reakciju komande i evakuaciju više od četiri hiljade članova posade u izolaciju i upozorio da bi, ukoliko mornarica propusti da odmah djeluje, to značilo da je učinjen propust da se na pravi način zaštiti ono najvrednije u vojsci - njeno ljudstvo.

Prvi slučajevi COVID-19 na brodu su registrovani prije nedjelju dana tokom plovidbe Pacifikom.

Nosač je potom uplovio u luku Guam, američku teritoriju na zapadnom Pacifiku i od tada je sa broda iskrcano oko hiljadu članova posade, a po svemu sudeći taj broj bi u narednih nekoliko dana moga da poraste na 2.700.

Do sada su 93 člana posade bila pozitivna na testiranju na virus korona.

"Osim što je veliki i što plovi, ovaj brod nije turistički kruzer. Brod je naoružan, nosi municiju i zbog toga je potreban određeni broj ljudi da održavaju red i bezbjednost na njemu", rekao je sekretar američke mornarice Tomas Modli.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije