Svijet

"Države EU mogu kupiti rusku ili kinesku vakcinu"

"Države EU mogu kupiti rusku ili kinesku vakcinu"
Foto: Tanjug/AP | "Države EU mogu kupiti rusku ili kinesku vakcinu"

BRISEL - Države članice EU imaju sva zakonska prava za nabavku ruskih ili kineskih vakcina protiv virusa korona, ali će snositi svu odgovornost za posljedice njihove upotrebe, rekao je danas portparol Evropske komisije Erik Mamer.

Mamer je naveo da je EU uspostavila portfolio kupovina vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

On je dodao da postoji hitna procedura koja omogućava pojedinim državama, članicama, da kupuju vakcine od drugih dobavljača, sve dok ovi ugovori nisu potpisani sa dobavljačima koji su već uključeni u ovaj portfolio.

"Evropska komisija definisala je portfolio zajedničkih kupovina vakcine, što obavezuje države članice, koje zaista učestvuju u ovoj obavezi, da nemaju paralelne sporazume sa kompanijama unutar tog portfolija. Van toga, pravno govoreći, zemlje članice imaju pravo da kupe vakcine od drugih dobavljača", rekao je Mamer.

Počev od avgusta 2020. godine, Komisija je potpisala ugovore o prednarudžbi za 2,6 milijardi doza vakcina zapadnih kompanija, od kojih samo tri trenutno imaju sva odobrenja - "Pfizer", "Moderna" i "AstraZeneca".

Sva tri proizvođača vakcina već su započela isporuke, ali u manjem obimu od planiranog zbog određenih proizvodnih i logističkih problema, podsjeća TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije