Svijet

Dvije zabrinjavajuće činjenice u vezi s pandemijom u Italiji

Dvije zabrinjavajuće činjenice u vezi s pandemijom u Italiji
Foto: Tanjug/AP | Dvije zabrinjavajuće činjenice u vezi s pandemijom u Italiji

RIM - Dvije nove činjenice zabrinjavaju vlasti i stručnjake koji prate epidemiološku situaciju u vezi s pandemijom COVID-19 u Italiji: zaraženi su sve mlađi, u posljednja 24 sata je prosječna starost pala ispod 29 godina, i ponovo su zabilježeni slučajevi zaraze u staračkim domovima.

Trend širenja zaraze, kako saopštava Visoki institut za zdravlje, u posljednje četiri sedmice je u stalnom porastu, u posljednja 24 sata bilo je 1.411 novih slučajeva zaraze, otkrivenih nakon što je testirano više od 90.000 Italijana.

Oko 60 odsto novih slučajeva zaraze otkriveno je zahvaljujući mobilnoj aplikaciji "Imuni", koji je naučno-tehnički komitet, specijalno tijelo Vlade, stavio na raspolaganje građanima za lakše otkrivanje onih koji su bili u dodiru sa zaraženim osobama.

S tim u vezi vlasti upozoravaju korisnike da prilikom prijavljivanja u hotelima, diskotekama, restoranima i drugim javnim mjestima, kada im se traže podaci (adresa i broj mobilnog telefona da bi u sliučaju pojave žarišta mogli biti upozoreni), ostavljaju tačne podatke.

Naime, slučaj čuvene diskoteke na Sardiniji "Milijarder", a i druga žarišta pokazali su da mnogi gosti ostavljaju netačne podatke, što naravno otežava vlastima da dođu do onih koje nakon otkrivanja zaraze treba testirati.

Epidemiolog sa Univerziteta u Pizi Luidzi Lopako upozorava da treba biti oprezan "jer ovaj stalni porast zaraženih virusom COVID-19 koji se bilježi u Italiji je prethodio situaciji u kojoj se danas nalaze Njemačka i Francuska, prije eksponencijalnog širenja zaraze virusom korona.

Visoki institut za zdravstvo je saopštio da je 80 odsto zaraženih u Italiji, "uvezeno" iz drugih zemalja ili iz drugih regija unutar Italije.

Institut, to jest zdravstveni stručnaci, upozoravaju i pozivaju stanovništvo da je neophodno da se i dalje pridržavaju propisanih higijenskih mjera, nošenja maski, fizičkog distanciranje i pranja ruku jer opasnost od virusa korona nije prošla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije