Svijet

Džonson: Zdravstvena kriza kakva se ne pamti

Džonson: Zdravstvena kriza kakva se ne pamti
Foto: Tanjug/AP | Džonson: Zdravstvena kriza kakva se ne pamti

LONDON - Nakon što je glavni naučni savjetnik britanske vlade danas saopštio da je u Britaniji zaraženo čak 10.000 ljudi, premijer Boris Džonson upozorio je sunarodnike da će mnoge porodice morati da se suoče sa smrću svojih najbližih od korona virusa.

Na konferenciji za novinare poslije današnjeg sastanka odbora za vanredne situacije britanske vlade, Džonson je rekao da će epidemija nastaviti da se širi.

Na primjedbe da država nije donijela dugoročne mjere poput mnogih drugih zemalja, Džonson je odgovorio da je Vlada sleijdila uputstva i savjete nauke i najavio da će "...pravi potezi biti povučeni u pravom trenutku".

"Generacijama nije viđena ovakva zdravstvena kriza", konstatovao je britanski premijer, prenosi Reuters.

U posljednja 24 sata broj potvrđenih slučajeva u Britaniji je porastao za 29 odsto, na 590, a od posljedica bolesti do sada je umrlo 10 ljudi.

"Ako razmislite šta to stvarno znači, vjerovatnije je da je realan broj zaraženih negdje između pet i deset hiljada", izjavio je glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrik Valans.

On je rekao da se predviđa da bi epidemija mogla da dostigne vrhunac za 10 do 14 nedjelja.

Britanski plan borbe protiv širenja korone sastoji se iz tri faze: obuzdavanje, odlaganje i ublažavanje.

Premijer Džonson je rekao da zasad neće biti otkazani veliki javni događaji, škole će nastaviti da rade, ali i da bi situacija mogla da se promijeni ukoliko se virus bude dalje širio.

U međuvremenu, Irska je donijela odluku da zatvori škole, univerzitete i obdaništa do 29. marta, kao i da ogranični masovna okupljanja, saopštio je premijer Irske Leo Varadkar, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije