Svijet

Džonson suočen s optužbama da ne poštuje mjere

Džonson suočen s optužbama da ne poštuje mjere
Foto: Tanjug/AP | Džonson suočen s optužbama da ne poštuje mjere

LONDON - Britanski premijer Boris Džonson suočio se danas s optužbama da se nije pridržavao mjera karantina koje su na snazi u zemlji nakon što je posjetio Škotsku da pohvali brzo sprovođenje vakcinacije širom Velike Britanije, prenosi Rojters.

Tokom posjete Škotskoj Džonson je posjetio laboratoriju u bolnici Univerziteta "Kraljica Elizabeta" u Glazgovu, gdje se radi obrada testova na virus korona, a sastao se i s trupama britanske vojske koje postavljaju centar za vakcinaciju u gradu.

Policija Škotske je potvrdila da je primila manji broj pritužbi u vezi s premijerovom posjetom, dodaje Rojters.

Džonson je istakao da će Škotska imati direktne koristi od plana njegove Vlade o brzom sprovođenju kampanje imunizacije.

Kritičari tvrde da premijer politizuje pitanje vakcinacije u trenutku kada su u Velikoj Britaniji na snazi stroge mjere karantina koje su posljedica naglog skoka broja novozaraženih, a za koji Džonson okrivljuje pojavu mutiranog soja virusa korona prvo otkrivenog u Londonu i na jugoistoku Engleske.

Škotska premijerka Nikola Stardžon opisala je premijerovu posjetu kao onu koja nije nužna, kao što ni njen odlazak u drugi kraj Škotske ne bi bio neophodan u trenutku kada su na snazi stroge mjere karantina.

Stardžonova želi da bude održan još jedan referendum o nezavisnosti Škotske, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da znanto prednjači među kandidatima za opšte izbore koji će biti održani u maju, sa 50 odsto podrške građana.

Ukoliko njena Škotska nacionalna stranka pobijedi na izborima, Stadržonova je rekla da će biti raspisan refendum na kojem će se građani izjasniti da li žele da ostanu u Velikoj Britaniji.

Brojna ispitivanja javnog mnjenja pokazuju povećanje podrške proglašenju nezavisnosti Škotske od Velike Britanije, a Džonsonova posjeta u cilju promovisanja blagodeti unije ostala je u sjenci spora oko lokdauna, navodi Rojters.

Mislim da su beskrajni razgovori o referendumu bez ikakvog jasnog opisa ustavne situacije nakon toga potpuno irelevantni kada je riječ o brigama najvećeg broja građana koji, vjerujem, žele da pobijedimo ovu pandemiju i da iz nje izađemo jači, rekao je Džonson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije