Svijet

EK: Neće biti "normalno ljeto", ali nećemo ga ni propustiti

EK: Neće biti "normalno ljeto", ali nećemo ga ni propustiti
Foto: Tanjug/AP | EK: Neće biti "normalno ljeto", ali nećemo ga ni propustiti

BRISEL - Evropska komisija usvojila je paket mjera koji bi trebalo da obezbijedi povratak turizma i putovanja ovoga ljeta.

Predloženo je fazno i koordinisano popuštanje restriktivnih mjera koje se odnose na slobodu kretanja građana, a koji bi trebalo da budu zasnovane na procjeni epidemiološke situacije, primjeni mjera za sprečavanje širenja virusa tokom cijelog putovanja kao i ekononomskim i društvenim faktorima koji bi u prvi plan stavili prelaske granica zbog aktivnosti u ključnim oblastima uključujući i lične razloge.

"Neće ovo biti normalno ljeto, ali ako svi uredimo svoj dio posla nećemo ni morati da ostenemo kod kuća i da propustimo ljeto", kaže potpredsjednica Evrospke komisije Margaret Vestager.

Komisija je u svojim prijedlozima obuhvatila opšte principe koji bi trebalo da važe u postepenom obnavljanju vazdušnog, željezničkog, kopnenog i pomorskog saobraćaja.

Preporuke se zasnovaju na neophodnosti limitiranja kontakta između putnika kao putnika i transportnih radnika, što uključuje i samanjenje boroja putnika tamo gdje je to moguće, nošenje zaštitnih maski i posebne protokole u slučaju pojave putnika sa simptomima bolesti.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da su smjernice tu kako bi se olakšalo zemljama članicama da donesu nacionalne odluke i "bezbjedno i postepeno" otvore granice za ljude, transport i turističe usluge.

Podsjeća se da je do uvođenja unutrašnjih granica u EU na početku pandemije došlo "dezorganizovano", da pandemija još traje i da uvedene mjere ne mogu biti "ukinute preko noći".

"Unutrašnje granice u EU su uvedene kao privremene vanredne mjere u cilju suzbijanja COVID-19. One su i kočnica za slobodno kretanje ljudi i robe i moraju se ukinuti postepeno, koordinisano i bez diskriminacije", navodi se u Briselu.

Dodaje se da je jedno od osnovinih mjerila za otvaranje granica epidemiološka situacija unutra EU koja se, kao je ocijenjeno u Komisiji, kreće na bolje.

Najavljena je izrada interaktivne mape koja će poslužiti potencijalnim putnicima da se informišu o epidemiološkoj situaciji u zemljma i regionima gdje žele da putuju.

Kada je u pitanju mjera uvođenja karantina za građane EU koji putuju unutar Šengena, u Evropskoj komisiji ocjenjuju da je odluka o tome u nadležnosti samih država, ali i ukazuju na to da je "cirkulacija virusa u zemljma EU slična" i da dolasci građana iz drugih članica EU neće uticati na epidemiološku situaciju i bez primjene karantina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije