Svijet

EK o narednim fazama pandemije: Držimo sve opcije otvorene

EK o narednim fazama pandemije: Držimo sve opcije otvorene
Foto: Ilustracija | EK o narednim fazama pandemije: Držimo sve opcije otvorene

BRISEL - Evropska komisija će zadržati sve opcije otvorenim kako bi se pripremila za sljedeće faze pandemije, nakon 2022. godine, poručio je potparol Komisije, Stefan de Kersmaker.

U Briselu tako odgovaraju na navode medija da je Evropska komisija odlučila je da ne obnovi ugovore o vakcinama protiv kovida-19 sa kompanijama AstraZenaca i Johnson & Johnson za narednu godinu.

Istovremno dodaju da neće komentarisati konkretna pitanja o ugovorima.

EU je od početka primjene strategije vakcinacije imala problema sa isporukama ugovorenih vakcina kompanije Astra Zeneca.

Problemi Brisela sa vakcinom te kompanije nastavili su se nakon otvaranja istrage o stvaranju krvnih ugrušaka kao mogućeg neželjenog efekta primjene Astar Zeneca vakcine.

Sa druge strane, isporuka vakcina kompanije Johnson&Johnson u EU stopiran je već prvog dana od strane proizvođača zbog indikacija o stvaranju krvnih ugrušaka kao mogućem neželjenom efektu vakcine.

Prethodno, Komisija je ocenila da će 55 miliona doza vakcine Johnson&Johnson koje je trebalo da budu isporučene EU u drugom kvartalu 2021. godine, ubrzati vakcinaciju u zemljama članicama, usporenu između ostlog i problemima oko vakcine AstraZeneca.

Pored vakcina kompanija Astra Zeneca i Johnson&Johnson, u zvaničnoj evropskoj strategiji vakcinacije primenjuju se vakcine kompanija Pfizer i Moderna.

EK je ocijenila da će joj u periodu od 2022. godine biti potrebno dodatnih dve milijarde doza vakcina kako bi se suočila sa sljedećim fazama pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije