Svijet

EK "ograničila" izvoz vakcina, zapadni Balkan izuzet

EK "ograničila" izvoz vakcina, zapadni Balkan izuzet
Foto: Tanjug/AP | EK "ograničila" izvoz vakcina, zapadni Balkan izuzet

BRISEL - Evropska komisija usvojila je danas pravilo o obaveznoj autorizaciji izvoza vakcina protiv kovida-19 koje se proizvode na teritorije EU i koje su unaprijed dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

U Komisiji navode da će iz ove mjere praktičnog organičavanja izvoza biti izuzete zemlje iz EU susjedstva i one pokrivene mehanizmom Kovaks.

"EU će u potpunosti ispoštovati svoje humanitarne obaveze i obezbijediti vakcine obećane drugim zemljama", poručeno je u Komisiji.

Potpredsjednik EK, Valdis Dombrovskis, kaže da je mjera autorizacije izvoza usvojena po hitnoj porceduri, a da joj je cilj da se odmah obezbijedi potpuna transparentnost o proizvodnji vakcina i odredištu njihove isporuke, ali i da se osigura isporuka naručenih vakicna od strane EU.

"Vakcine su ključne za privredni oporavk i okončanje pandemije. Njihova isporuka našim građanimama je najvažnij zadatak u ovom trenutku. Želimo da osiguramo da se svi dogovori o unaprijed naručenim vakcinama od strane EU ispoštuju", kaže Dombrovskis.

U EK navode da je ova mjera vremenski ograničana do kraja marta i da se odnosi isključivo na vakcine protiv kovid-19 dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije