Svijet

EK predstavlja sertifikate za putovanja unutar Unije

EK predstavlja sertifikate za putovanja unutar Unije
Foto: Arhiva | EK predstavlja sertifikate za putovanja unutar Unije

BRISEL - Evropska komisija predstaviće danas u Briselu prijedlog digitalnih zelenih sertifikata, koji bi trebalo da građanima EU olakšaju slobodno putovanje unutar Šengena, odnosno da smanje prepreke i restrikcije uvedene u cilju suzbijanja pandemije kovid-19.

Kako je Tanjugu rečeno u EK, prijedlog digitalnih sertifikata biće usaglašen tokom prepodnevnog sastanka svih komesara, poslije čega će se javnosti obratiti predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Sertifikati će sadržati zdravstvene podatke građana EU, a prema prvim najavama biće sastavljeni od tri vrste podataka.

"Infomacije koje sertifikat sadrži mogu biti o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima PSR test ili je imuna nakon oporavka od kovid-19 infekcije", kaže portparol EK Erik Mamer.

U Evropskoj komisiji su za Tanjug potvrdili da se paralelno s evropskim digitalnim sertifikatima radi i na detaljima, odnosno mogućoj standardizaciji sličnih dokumenata za građene Srbije i trećih zemlja.

"Kada su u pitanju treće zemlje, u razgovorima smo s međunarodnim organizacijima, između ostalih i SZO, a uzećemo u obzir tehničke, interoperativne i međunarodne standarde", kaže portparol Komisije, Kristijan Vigand.

U Briselu insistiraju da se o digitalnim sertifikatima ne govori kao o "korona pasošima", već da je u pitanju "skup zdravstvenih podataka" čiji je zadatak da olakšaju, a ne da stvore dodatne uslova i prepreke za putovanja unutar EU.

Napominje se da će i nakon predstavljanja prijedloga o digitalnim sertifikatima, koje će građani EU moći da posjeduju na aplikaciji mobilnih telefona, nastaviti da se radi na dodatnim pojašnjenjima, poput mogućnosti prenosa infekcije u slučaju da je osoba imuna nakon vakcinacije ili preležane bolesti.

Plan Brisela je da se do ljetnih odmora usvoji koordinisana evropska odluka o primjeni i interoperablinosti digitalnih sertifikata unutar EU, a čija će primjena biti isključivo u nadležnosti zemlja članica.

O planu za uvođenje digitalnih zelenih sertifikata moraće da se izjasne i Evropski parlement i sve zemlje članice EU.

Istovremeneo, EK će predstaviti i plan za balansirano ukidanje restriktivnih mjera s jedne i držanje pod kontrolom širenje virusa, s druge strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije