Svijet

EMA dodano procjenjuje bezbjednost AstraZenece i Johnson&Johnson

EMA dodano procjenjuje bezbjednost AstraZenece i Johnson&Johnson
Foto: Tanjug/AP | EMA dodano procjenjuje bezbjednost AstraZenece i Johnson&Johnson

AMSTERDAM - Evropska agencija za lijekove (EMA) sapštaila je da je počela analizu izvještaja o slučajevima kapilarnog krvarenja kod ljudi koji su primili AstraZeneca vakcinu protiv kovid-19 kao i izvještaja o slučajevima pojave krvih urušaka nakon vakcinacije Johnson&Johnson vakcinom.

EMA navodi da je do sada nakon upotrebe AstraZenace zabilježno pet slučajeva vrlo rijetkog poremećaja, koji karakteriše curenje tečnosti iz krvnih sudova uzrokujući oticanje tkiva i pad krvnog pritiska.

"U ovoj fazi nije jasno postoji li uzročna veza između vakcinacije i pojave sindroma kapilarnog curenja. Ovi izvještaji ukazuju na 'bezbjednosni signal', informacije o novim ili promijenjenim neželjenim događajima koji mogu biti povezani sa lijekom i koji zahtijevaju dalju istragu", navodie EMA.

EMA je započela i proceduru za procenu izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod onih koji su primili vakcinu kompanije Johnson&Johnson.

"Prijavljena su četiri ozbiljna slučaja neobičnih krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita nakon vakcinacije vakcinom Johnson&Johnson od koji se jednan dogodio u kliničkom ispitivanju, a tri slučaja tokom primjene vakcine u SAD. Jedan od njih je bio fatalan", stoji u saopštenju EMA.

Dodaje se da se vakcina kompanije Johnson&Johnson trenutno koristi samo u SAD-u, da je u EU odobrena 11. marta 2021, ali da nije primijenjena još ni u jednoj državi članici EU.

EMA zaključuje da će istražiti ove slučajeve i odlučiti da li su možda potrebne regulatorne mjere, koje se obično sastoje od ažuriranja podataka o proizvodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije