Svijet

Pratite nas na Google news

EU dogovorila međusobno priznavanje korona-testova

EU dogovorila međusobno priznavanje korona-testova
Foto: Tanjug/AP | EU dogovorila međusobno priznavanje korona-testova
Tanjug

BRISEL - Zemlje članice EU saglasile su se danas o jačanju upotrebe brzih testova na antigen i o uzajamnom priznavanju rezultata testa na kovid-19, saopšteno je iz Saveta EU.

U Savjetu navode da su upotreba brzih testova i uzajamno priznavanje rezultata testova na kovid-19 širom EU od suštunskog značaja za ublažavanju širenja virusa, kao i da doprinose nesmetanom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta i da olakšavaju prekograničnog kretanje i liječenja.

"Ključne komponente ove preporuke uključuju validaciju i međusobno priznavanje brzih testova antigena i RT-PCR testova među državama članicama, razmjenu standardizovanog skupa podataka, izradu zajedničke liste brzih kovid-19 testova za antigen i određivanje prioriteta za upotrebu takvih testova", navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Preporuka takođe uključuje odredbe koje se odnose na izazove ''evolutivne pandemije" tj. da zajednička lista odgovarajućih brzih testova na kovid-19 treba da bude dovoljno fleksibilna za dodavanje ili uklanjanje onih testova na čiju efikasnost utiču mutacije virusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije