Svijet

Pratite nas na Google news

EU i AstraZeneca nisu postigle dogovor

EU i AstraZeneca nisu postigle dogovor
Foto: Tanjug/AP | EU i AstraZeneca nisu postigle dogovor
Fena

Evropska unija i kompanija AstraZeneca nisu uspjeli da postignu napredak u razgovorima o odloženim isporukama vakcina protiv koronavirusa, saopćila je komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kiriakides.

"Žao nam je zbog kontinuiranog nedostatka jasnog plana isporuke", navela je Kiriakides u objavi na Twiteru.

Ona je istakla da EU od AstraZenece traži jasan plan za brzu isporuku doza koje je taj blok rezervisao za prvi kvartal ove godine, javlja Reuters.

EU vrši pritisak na AstraZenecu da isporuči više doza svoje vakcine iz fabrika u Evropi i Velikoj Britaniji, nakon što je kompanija saopštila da će doći do odlaganja, što će poremetiti plan imunizacije u EU.

Kiriakides je dan ranije odbacila argumente koje je u intervjuu dao predsjednik uprave AstraZenece Paskal Soriot da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će kompanija dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obaveze, ali da je to ne obavezuje na tačno određene vremenske rokove za isporuke vakcine.

"Takav stav nije ni korektan, ni prihvatljiv. Unaprijed smo platili kako bismo osigurali da kompanija preuzme obavezu da proizvede određenu količinu doza vakcine i prije odobrenja za upotrebu. Odbacujem logiku 'ko prvi dođe – njegovo je', to može funkcionisati u mesnici u susjedstvu, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovor", istakla je Kiriakides.

Prema izvorima iz Evropske komisije, AstraZeneci je odobren iznos od 336 miliona evra, od čega je značajan dio već isplaćen. Kao odgovor na kašnjenja, Evropska unija bi mogla ograničiti izvoz vakcine proizvedenih na njenoj teritoriji.

Kiriakides je rekla da će kompanije koje proizvode vakcine na prostoru EU-a morati "unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti vakcine u treće zemlje".

Naglasila je da će "preduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana".

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

Portparol vlade Japana izjavio je da će AstraZeneca u toj zemlji proizvesti više od 90 miliona doza vakcine, u trenutku kada vlada zabrinutost da li će zemlja imati dovoljno doza da započne odgođenu kampanju vakcinacije. Britansko-švedska kompanija je japanskom ministarstvu zdravstva potvrdila da će većinu vakcina proizvesti u toj azijskoj zemlji.

"Vjerujemo da je vrlo važno moći vakcine proizvoditi kod kuće", rekao je glavni sekretar u vladi Katsunobo Kato.

Japan, koji zavisi od stranih proizvođača, planira početi s masovnim vakcinacijama krajem februara s Pfizerovom vakcinom za zdravstvene radnike, piše Reuters.

Takođe je naručio 120 miliona doza vakcine koju proizvode AstraZeneca i Univerzitet Oxford, od čega će se 90 miliona proizvesti u Japanu, a ostatak će se uvesti.

AstraZeneca započela je u Japanu ispitivanja vakcine AZD1222 prošlog ljeta te će u partnerstvu s farmaceutskom kompanijom Daiichi Sankyo i ostalim lokalnim partnerima proizvoditi i distribuisati tu vakcinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije