Svijet

Pratite nas na Google news

EU lideri u četvrtak o vakcinama za Zapadni Balkan

EU lideri u četvrtak o vakcinama za Zapadni Balkan
Foto: Image by fernando zhiminaicela from Pixabay | EU lideri u četvrtak o vakcinama za Zapadni Balkan
Tanjug

BRISEL - Nabavka vakcina za Zapadni Balkan biće jedna od tema razgovora lidera EU na sastanku 21. januara, najavljeno je večeras u Briselu.

"Trebalo bi da razgovaramo o saradnji sa trećim zemljama u vezi sa vakcinama koje treba tretirati kao globalno javno dobro. Pogledaćemo kako možemo da pomognemo našim partnerima u susjedstvu i šire", poručio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

U pozivnom pismu liderima zemlja članica EU, uoči video konferencije zakazane za četvrtak u 18 časova, Šarl Mišel navodi da će se na sastanku razgovarati i o kampanji vakcinacije unutar EU.

"Ubrzanje vakcinacije širom EU je naš apsolutni prioritet", navodi Mišel.

Pored rasprave o nabavci i raspodjeli vakcina širom EU 27 i u susjedstvu, Šarl Mišel najavljuje i razgovor o sertifikatima o vakcinaciji.

"Razgovaraćemo o prikladnosti zajedničkog pristupa sertifikaciji, kao i, ako je potrebno, pod kojim okolnostima se mogu koristiti takvi sertifikati", poručio je Mišel.

Predsjednik Evropskog savjeta ocjenjuje da trenutna situacija sa zarazom kovid19 u Evropi zahtijeva najveći opez.

On poziva da se i pored početak vakcinacije nastve obimna testiranja i praćenja kontakata, ali i omogući prekogranično kretanja unutar EU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije