Svijet

EU povukla sedam miliona maski, ne štite adekvatno

EU povukla sedam miliona maski, ne štite adekvatno
Foto: Pixabay ilustracija | EU povukla sedam miliona maski, ne štite adekvatno

ZAGREB - Čak sedam miliona maski koje ne zadovoljavaju bezbjednosne standarde i ne štite adekvatno od virusa korona identifikovano je unutar Evropske unije, objavljeno je na sjednici evropskog Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača, prenosi Hina pisanje "Jutarnjeg lista".

Kako je za dnevnik rekao evroparlamentarac Tomislav Sokol, koji je na sjednici i učestvovao, do poplave falsifikovanih zaštitnih maski na evropskom tržištu, koje najčešće dolaze iz Kine, došlo je zbog pucanja uobičajenih lanaca snabdijevanja i velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom posljednjih mjeseci zbog čega su se time počele baviti različite sumnjive kompanije.

"Zastrašujuće zvuči taj podatak. Bojim se i pomisliti koliko ih je još prošlo ispod radara tokom velike navale za zaštitnom opremom koja je trajala u jeku borbe protiv korone", izjavio je Sokol.

Na pitanje kakve su to točno maske koje ne zadovoljavaju standarde, Sokol je odgovorio da je riječ o proizvodima za koje proizvođač tvrdi da imaju zaštitni potencijal protiv čestica, ali njihov kapacitet filtriranja nije sertifikovalo odgovarajuće evropsko tijelo.

Vlasnika kompanije za proizvodnju medicinske opreme je pojasnio da prije uporabe treba potražiti CE oznaku na ambalaži koja znači da je maska napravljena prema svim traženim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije