Svijet

Pratite nas na Google news

Eksperti tvrde: Evropa nije bila spremna za pandemiju

Eksperti tvrde: Evropa nije bila spremna za pandemiju
Foto: Tanjug/AP | Eksperti tvrde: Evropa nije bila spremna za pandemiju
Tanjug

LONDON - Sve veći broj bolnica u Evropi bori se sa desetinama hiljada pacijenata zaraženih virusom korona, a kriza je pokazala iznenađujući paradoks - evropske zemlje, koje imaju najbolje zdravstvene sisteme i bolnice, nisu u stanju da se nose s pandemijom virusa korona.

Epidemiolozi tvrde da je razlog za to organizacija zdravstvenog sistema u kojem centralno mjesto zauzimaju bolnice, nedostatak epidemiološkog iskustva i neselektivno smještanje pacijenata u bolnice, piše danas AP.

Prošle nedjelje zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije ukazali su na nedostatke evropskog pristupa pandemiji i istakli da je trebalo agresivnije reagovati dva mjeseca ranije i da je trebalo sprovesti obimnija testiranja i bolje mjere nadgledanja.

Mnogi eksperti tvrde da je pristup evropskih zemalja borbi protiv virusa korona u početku bio opušten i da mu je nedostajala primjena osnova epidemiologije kao što je praćenje kontakata, odnosno praćenje osoba s kojima su zaraženi imali kontakt kako bi se nadgledalo širenje virusa.

Osim toga, zdravstveni radnici u Evropi imaju malo iskustva s racionalizacijom u pružanju zdravstvene njege jer su evropske bolnice generalno veoma dobro opremljene i to se sada pokazalo kao problem. Borba protiv epidemija se ne vodi u bolnicama, one se bave samo saniranjem posljedica epidemije, ističu eksperti.

U zdravstvenim sistemima evropskih zemalja centralno mjesto zauzuma pacijent i pružanje zdravstvene njege pacijentu, ali epidemije zahtijevaju promjenu ove perspektive i stavljanje fokusa na zajednicu.

Takav model uglavnom postoji u Africi i nekim dijelovima Azije, gdje su bolnice rezervisane za pacijente u najtežem stanju, dok se ostali pacijenti izoluju ili liječe u drugim objektima, nalik terenskim bolnicama koje se sada prave širom Evrope.

Čak ni jaka mreža ljekara opšte prakse u Evropi nije dovoljna za borbu protiv pandemije virusa korona.

U ovakvim uslovima efikasno je angažovanje ogromnog broja zdravstvenih radnika koji imaju manje iskustva od ljekara, ali koji su fokusirani na primjenu mjera za kontrolu epidemije.

Ovakvu radnu snagu uglavnom imaju zemlje u razvoju u kojima su uobičajene masovne zdravstvene intervencije poput vakcinacije.

Neki eksperti tvrde da su evropske zemlje pogriješile u proračunu svojih sposobnosti da se nose s epidemijom i da je mnoge iznenadila činjenica koliko se ovaj novi virus brzo širi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije