Svijet

Ekstremisti vide pandemiju kao priliku za nove napade

Ekstremisti vide pandemiju kao priliku za nove napade
Foto: N.N. | Ekstremisti vide pandemiju kao priliku za nove napade

JOHANESBURG - "Islamska država" i "Al kaida" vide virus korona kao prijetnju, ali neko od njihovih boraca trenutnu pandemiju posmatra kao priliku da privole više pristalica i udari snažnije nego ranije, smatraju bezbjednosni analitičari.

Poruke islamističkih grupa pokazuju zabrinutost zbog virusa pomiješanu sa razmetanjem hrabrošću u izjavama o tome kako je pandemija kazna za nemuslimane, uz upozorenje pristalicama da se čuvaju.

"Al kaida" je ove sedmice poručila da bi svi nemuslimani trebalo da iskoriste karantin za učenje o islamu.

Međutim, "Islamska država" je sredinom marta pozvala pristalice da budu bez milosti i vrše napade u vrijeme krize.

Međunarodna grupa za krize upozorila je da pandemija predstavlja prijetnju globalnoj solidarnosti, koja je ključna za borbu protiv ekstremista.

Iako se u analizi Grupe navodi da je rano govoriti o tome koga treba kriviti za napade tokom krize, islamski ekstremisti su krajem marta izvršili napad protiv vojske u Čadu, kada su ubijena najmanje 92 vojnika blizu granice sa Nigerijom i Nigerom.

Dvojica vojnih zvaničnika u Egiptu prijavila su porast broja napada "Islamske države" na Sinajskom poluostrvu u martu.

U Siriji i Iraku nije došlo do učestalijih napada "Islamske države" otkako se virus počeo širiti u tim zemljama, ali je pandemija natjerala i koaliciju predvođenu vojskom SAD da obustavi rad na obuci vojske u Iraku.

Primijetni su znakovi da se vojske SAD i Velike Britanije povlače u još nekoliko područja, što ostavlja prostor za potencijalno djelovanje ekstremista, piše AP.

Opasnost postoji i u području Sahela u Africi, usljed planova SAD da se povuku iz tog područja.

Poznato je da je u području Somalije aktivna grupa "Al šebab". Međutim, u području Sahela će ostati oko 5.100 francuskih vojnika.

Vojska u Nigeriji, koja se bori protiv grupe "Boko haram", pozvala je na suspendovanje većine aktivnosti, kao što su veća okupljanja i vojna obuka.

Pojedine ekstremističke grupe su, ipak, pokazale da pokušavaju da shvate virus korona i da reaguju na širenje pandemije.

Avganistanski talibani su objavili video-snimke na kojima je prikazana podjela zaštitnih maski i sapuna militantima, a ponudili su bezbjednosne garancije bilo kojoj humanitarnoj grupi koja pomaže zaraženima ili učestvuje u naporima sa ciljem zaustavljanja širenja zaraze.

Portparol talibana Zabinulah Mudžahid rekao je za AP da bi talibani mogli da obustave sukobe ukoliko se zaraza proširi na područja koja kontroliše ta militantna grupa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije