Svijet

Epidemija iz Nanđinga se širi, masovna testiranja

Epidemija iz Nanđinga se širi, masovna testiranja
Foto: Tanjug/AP | Epidemija iz Nanđinga se širi, masovna testiranja

PEKING - Epidemija kovid-19, koja je prvi put otkrivena u istočnom kineskom gradu Nanđingu, proširila se na još pet provincija i na Peking, a skoro 200 ljudi je zaraženo od kada je virus prvi put otkriven na gradskom aerodromu 20. jula.

Svi letovi sa aerodroma u gradu Nanđing, u kome živi 9,3 miliona ljudi, obustavljeni su do 11. avgusta, a započeta su masovna testiranja stanovnika kako bi se epidemija stavila pod kontrolu, prenosi BBC pozivajući se na kineske državne medije.

Kineski zvaničnici vjeruju da je trenutna epidemija povezana sa visoko zaraznom delta varijantom virusa i da se proširila zbog činjenice da je otkrivena na prometnom aerodromu, a saopšteno je da je sedmoro oboljelih u kritičnom stanju.

Uprava aerodroma je ukorena, a jedno visoko disciplinsko tijelo Komunističke partije Kine saopštilo je da su uočeni problemi poput nedostatka nadzora i neprofesionalnog upravljanja.

Testiranje je pokazalo da se virus sada proširio na najmanje 13 gradova, uključujući Čengdu i glavni grad Peking, ali stručnjaci, koje citiraju kineski mediji, vjeruju da je epidemija još uvijek u ranoj fazi i da se može kontrolisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije