Svijet

Evropol: U vrijeme korona krize rastu kriminal i pedofilija

Evropol: U vrijeme korona krize rastu kriminal i pedofilija
Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Evropol: U vrijeme korona krize rastu kriminal i pedofilija

ZAGREB - Sudeći prema izvještaju Evropola, Evropskog policijskog biroa, zbog pandemije virusa korona, pojačane su kriminalne aktivnosti, koje ovu krizu iskorišćavaju za lični profit.

Posebno je zbog toga, navodi se, pojačan onlajn nadzor pedofila i kriminalaca.

Kriminalci su, napominju, vrlo fleksibilni i brzo se prilagođavaju novim uslovima i pronalaze nove načine zarade, stoji u izvještaju Evropola.

Samo do sada je razbijeno 37 organizovanih kriminalnih grupa.

Internet je apostrofiran kao vrlo često mjesto zločina, jer su kompjuter i internet postali glavno oruđe za život - bilo za rad od kuće ili za kupovinu u zemljama u kojima su na snazi mjere ograničenog kretanja.

Koristeći razne načine manipulacije, kriminalci od korisnika pokušavaju da prikupe povjerljive podatke kao što su korisnička imena, lozinke, podaci sa kreditnih kartica... kako bi ostvarili finansijsku korist.

Zagrebački Večernji list piše da je korona kriza otvorila vrata i pedofilima, jer činjenica je, kažu, da su zbog posebnih uslova djeca više kod kuće i osjećaju se usamljenima.

Oni puno vremena provode u kućama, što zbog škole, što zbog komunikacije s prijateljima.

Broj predatora koji vrebaju djecu na društvenim mrežama i forumima izuzetno je porastao, jer se, navodi se, djeca u ovoj situaciji osjećaju ranjivije nego inače.

Pedofili tu situaciju koriste da bi s njima stupili u kontakt i uspostavili odnos povjerenja kako bi ih nagovorili na razne postupke od slanja obnaženih fotografija do stvaranja i "njegovanja" odnosa za neka buduća nedjela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije