Svijet

FP: Turska pretekla Kinu po broju slučajeva korona virusa

FP: Turska pretekla Kinu po broju slučajeva korona virusa
Foto: Tanjug/AP | FP: Turska pretekla Kinu po broju slučajeva korona virusa

VAŠINGTON - Turska je pretekla Kinu kao državu sa najvećim brojem slučajeva korona virusa izuzev Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

U Turskoj je zabilježeno 86.306 zaraženih i 2.017 smrtnih slučajeva, naveo je magazin Forin polisi.

Kako se broj slučajeva korona virusa povećavao, turski ministar zdravlja Fahretin Koca pokušao je da ublaži strah da će doći do "pucanja" zdravstvenog sistema.

Govoreći u petak, Koca je rekao da, za razliku od zapadnih nacija, turske bolnice i dalje imaju višak kapaciteta i da jedinice intenzivne njege još nisu dostigle popunjuenost od 60 odsto.

Koca, koji je ljekar po struci, a svakodnevno se pojavljuje na konferencijama za novinare, postao je zvijezda na društvenim mrežama tokom pandemije, tako da je od početka godine stekao preko četiri miliona pratilaca na Twitteru.

Problemi Turske s obuzdavanjem virusa korona stavljeni su u fokus 10. aprila, kada je kasna najava o policijskom času tokom vikenda dovela do panične kupovine širom zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu ponudio je ostavku, ali je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan odbio da je prihvati.

Tokom razgovora između Erdoana i američkog predsjednika Donalda Trampa, dvojica lidera su se složila da nastave blisku saradnju tokom pandemije.

Kako je politika uticala na odgovor Turske, pita se list.

Erdoan se borio za vlast s opštinskim predstavnicima u naporima vezanim za uklanjanje virusa korona od početka epidemije.

Dva najveća turska grada, Ankara i Istanbul, vodi opoziciona Republikanska narodna stranka (ĆP) i oba su bila protiv ishitrene najave o restriktivnim mjerama od 10. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije