Svijet

Pratite nas na Google news

Fauči: Prve vakcine krajem decembra ili početkom januara

Fauči: Prve vakcine krajem decembra ili početkom januara
Foto: Tanjug/AP | Fauči: Prve vakcine krajem decembra ili početkom januara
Tanjug

VAŠINGTON - Ukoliko sve prođe dobro, prve doze bezbjedne i efikasne vakcine će biti dostupne visokorizičnim grupama u SAD krajem decembra ili eventualno početkom januara, saopštio je danas Entoni Fauči, vodeći američki imunolog.

Na osnovu projekcija glavnih kompanija Moderna i Fajzer, Amerikanci će "u nekom trenutku u decembru znati da li postoji efektivna vakcina ili ne", dodao je Fauči.

"Prvi uvid u vakcinu bi trebalo, nadam se, da imamo u narednih nekoliko nedjelja", rekao je on, a prenio Rojters.

Moderna i Fajzer su počeli finalnu fazu kliničkog testiranja krajem jula, kada su desetine hiljada ljudi učestvovale u tome.

Iz Moderne su danas saopštili da su na dobrom putu da daju preliminarne podatke posljednje faze testiranja vakcine već sljedećeg mjeseca.

Kompanija Fajzer, koja je trebalo da objelodani preliminarne podatke testiranja u oktobru, neće stići da ih objavi prije novembra, a to će se najvjerovatnije desiti kada se završe predsjednički izbori 3. novembra.

Podatke će prvo proveriti Agencija za hranu i lijekove, kao i Centar za kontrolu i prevenciju bolest, pa će dati preporuku ko bi mogao da proizvede prvu dozu vakcina za širu upotrebu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije