Svijet

Fauči ostaje u Bajdenovom timu

Fauči ostaje u Bajdenovom timu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Fauči ostaje u Bajdenovom timu

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden potvrdio je u četvrtak da će glavni američki specijalista za zarazne bolesti Entoni Fauči nastaviti savjetovati vladu o odgovoru na pandemiju nakon inauguracije u januaru.

U ekskluzivnom intervjuu za CNN Bajden je rekao da je razgovarao s Faučijem ranije tog dana.

"Zamolio sam ga da ostane u potpuno istoj ulozi koju je imao tokom mandata prethodnih nekoliko predsjednika, a zamolio sam ga da i meni bude glavni medicinski savjetnik i bude dio Kovid tima", rekao je Bajden.

On je takođe potvrdio ono što je Fauči rekao ranije tokom dana, da je razgovarao s Bajdenovim šefom kabineta Ronaldom Klainom i da će se sastati s ostalim članovima Bajdenovog tima putem video veze.

"Danas će biti prvi dan u kojem će se voditi temeljne rasprave o prijelazu između mene i ajidenovog tima", rekao je Fauči za CBS tokom intervjua.

Sjedinjene Države posljednjih sedmica su zabilježile lavinu novih slučajeva korona virusa, a broj hospitalizovanih dostigao je najviši nivo, premašivši 100.000.

Bivši predsjednik Barak Obama rekao je da bi bio spreman da javno uzme vakcinu kako bi Amerikancima pokazao da vjeruje u njenu sigurnost.

"Ako mi Entoni Fauči kaže da je ova vakcina sigurna i može stvoriti imunitet da ne dobijete Kovid, apsolutno ću je uzeti", rekao je Obama u intervjuu za radio SiriusXM.

"Možda ću na kraju to snimiti na TV-u kako bi ljudi znali da vjerujem ovoj nauci", rekao je Obama.

Drugi bivši američki predsjednici, republikanac Džordž Buš i demokrata Bil Klinton, takođe su rekli da će se dobrovoljno prijaviti za vakcinu Kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije