Svijet

Fon der Lejenova pisala Italijanima, Izvinite, s vama smo

Fon der Lejenova pisala Italijanima, Izvinite, s vama smo
Foto: Tanjug/AP | Fon der Lejenova pisala Italijanima, Izvinite, s vama smo

RIM - Italijanski mediji su u četvrtak objavili pismo predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen u kojem se izvinjava Italiji zbog zakašnjele reakcije EU na pandemiju korona virusa.

Italijanska "La Repubblica" piše da je naziv pisma "Izvinjavam se, mi smo s vama", u kojem je Fon der Lejen istakla kako je Italija pogođena korona virusom više nego bilo koja druga evropska zemlja, zbog čega je na hiljade ljudi ostalo bez svojih najmilijih, a ljekari u suzama pokušavaju spasiti živote svih onih koji su zaraženi.

"Ali Italija je isto tako postala i najveći izvor inspiracije za sve nas. Hiljade Italijana među kojima su brojni volonteri i medicinsko osoblje, odazvali su se pozivu vlade i požurili da pomognu najteže pogođenim regijama. Modna industrija sada proizvodi zaštitne maske, a mnoge kompanije dezinfekciona sredstva. Muzike s balkona ispunile su napuštene ulice zagrijavajući srca miliona ljudi", započela je Fon der Lejenova.

Spomenula je italijansko zajedništvo te navela da upravo solidarnost može pomoći da se izađe iz navedene krize, kako među ljudima, tako i među državama.

"Danas se Evropa mobilizuje zajedno s Italijom, ali nažalost to nije uvijek bio slučaj. Mora se priznati da je većina u prvim danima krize vodila brigu samo o vlastitim nacionalnim problemima, a da se nije razmišljalo o tome da pandemiju možemo pobijediti samo kao Unija. Sve je to izazvalo mnogo štete koja se mogla izbjeći. U međuvremenu, Evropa je promijenila svoj tempo. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći kako bi evropske zemlje razmišljale kao tim i osigurale koordinisan odgovor na zajednički problem. I priznajem da je najviše solidarnosti viđeno u Evropi nego bilo gdje na svijetu", napisala je.

Dodala je da Evropa sada ispravlja greške koje je napravila u proteklom periodu te da 25 zemalja šalje milione zaštitnih maski Italiji i Španiji, ali nije spomenula korona obveznice ni drugi potencijalni fiskalni odgovor.

"I nastavitemo da radimo još više. Juče je Evropska komisija najavila novu ekonomsku inicijativu, 'evropska otpuštanja'. Trenutno milioni Italijana ne mogu da rade, ali isto tako ne mogu da prestanu s plaćanjem računa i kupovinom. Kompanije i dalje isplaćuju plate čak i ako posao stane počevši od građevinskih kompanija preko praznih hotela, velikih industrija do preduzetnika. Hiljade jakih i zdravih kompanija nalaze se u poteškoćama zbog korona virusa. Potrebna im je podrška kako bi prevladali trenutnu krizu, a Evropa interveniše kako bi im pomogla", dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije