Svijet

Francuska bi mogla da proda Mona Lizu da nadoknadi gubitke

Francuska bi mogla da proda Mona Lizu da nadoknadi gubitke
Foto: Wikipedia | Francuska bi mogla da proda Mona Lizu da nadoknadi gubitke

PARIZ - Francuska bi mogla da nadoknadi svoje finansijske gubitke usred pandemije virusa korona prodajom Mona Lize, predložio je izvršni direktor tehnološkog zavoda Stefan Distingvin.

Distingvin, osnivač tehnološke kompanije Fabernovel, iznio je ovaj prijedlog u intervjuu za časopis Usbek & Rika, objašnjavajući da bi Francuska trebalo da "proda porodični nakit" za najmanje 50 milijardi evra.

"Kao preduzetnik i poreski obveznik znam da ove milijarde nisu izmišljene i da će nas to nužno koštati. Očigledni refleks je rasprodati dragocjenu imovinu po najvišoj mogućoj cijeni, ali onu koja je najmanje kritična za našu budućnost", rekao je Distingvin.

Kako je naveo: "Slika se lako pomjera, pa ju je lako i prodati. A imamo puno slika ... Godine 2020. novac moramo naći tamo gdje se on nalazi. Pa prodajte porodični nakit".

Prema njegovim riječima, cijena je suština problema i glavni predmet osporavanja.

"Cijena mora biti luda da bi operacija imala smisla", kaže ovaj preduzetnik koji procjenjuje da bi bilo potrebno manje od 50 milijardi evra da bi se kupila Mona Lisa.

"Pravno i tehnički, ovo rješenje bi imalo mnoge prednosti: omogućilo bi Francuskoj i Luvru da zadrže kontrolu nad slikom. Čak se može zamisliti da bi ovaj zaplet mogao dobiti saglasnost velikog Leonarda da Vinčija, koji je bio slikar, ali i savladao sve nauke i tehnologije svog vremena", zaključuje Distingvin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije