Svijet

Gejts: Siromašne zemlje bi mogle dobiti vakcine osam mjeseci nakon bogatih

Gejts: Siromašne zemlje bi mogle dobiti vakcine osam mjeseci nakon bogatih
Foto: gatesnotes.com | Gejts: Na društvenim mrežama šire "ludačke" teorije zavjere

LONDON - Siromašnije zemlje suočavaju se, u najboljem scenariju, sa zaostajanjem od šest do osam mjeseci za bogatijim zemljama u pristupu vakcinama protiv korona virusa kako bi zaštitile svoje stanovništvo od pandemije.

Ovo je za za Reuters izjavio Bil Gejts, koji je rekao da se svijet suočava sa "super teškim problemom raspodjele vakcina" koji stavlja pod veliki pritisak globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

"Svaki političar je pod pritiskom da licitira za svoju zemlju kako bi zauzeli što bolje mjesto u redu za raspodjelu", rekao je Gejts.

Fondacija Bil i Melinda Gejts do sada je izdvojila oko 1,75 milijardi dolara u globalnom odgovoru na pandemiju korona virusa, kroz fondove za inicijativu za podjelu vakcina, koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija, kao i putem izravne podrške za razvoj vakcina.

Iz GAVI-ja (Globalna alijansa za vakcine), kažu da im je cilj distribucija 2,3 milijarde doza vakcina do kraja godine, uključujući 1,8 milijardi doza siromašnijim zemljama bez troškova za njihove vlade, a nadaju se da će neke isporuke početi narednog mjeseca.

Gejts je rekao da bi zalihe vakcina putem COVAX-a u početku bile "skromne".

"Ukupan broj doza koje će GAVI (i COVAX) imati u prvoj polovini godine i dalje je vrlo skroman. Da, distribuiraće se neke doze, ali ako uporedite kada će siromašne zemlje dostići isti postotak pokrivenosti kao bogate zemlje, rekao bih da je to za šest do osam mjeseci, u najboljem slučaju", kaže Gejts.

Gejts je dodao da vjeruje da ljudi koji žive u bogatijim zemljama mogu očekivati kraj pandemije i povratak u normalni život do kraja ove godine, objašnjavajući to činjenicom da će te zemlje vjerovatno vakcinisati između 70 i 80 odsto svog stanovništva.

Filantrop i suosnivač kompanije Microsoft izjavio je da je zatečen brojem, kako kaže, "ludačkih i zlonamjernih" teorija zavjere o njemu koje se šire na društvenim mrežama u vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

U današnjem intervjuu Rojtersu, Gejts je izjavio da bi volio da razmotri šta je zapravo iza takvih optužbi i konstatovao da se iza milionskih objava na društvenim mrežama protiv njega i američkog infektologa Entonija Faučija tokom trajanja pandemije po svemu sudeći krije strah od zaraze u kombinaciji sa ekspanzijom društvenih mreža.

"Ko bi mogao da pomisli da će dr Fauči biti meta takvih, zaista zlonamjernih teorija. Veoma sam iznenađen i nadam se da će to prestati", rekao je Gejts.

Među brojnim teorijama zavjere na račun Gejtsa i dr Faučija najzastupljenija je ona da je pandemija namjerno izazvana kako bi se uspostavila kontrola nad stanovništvom i izvukao finansijski profit, a da vakcina treba da posluži da se ljudima ubrizga mikro čip za nadzor i kontrolu kretanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije