Svijet

Grčka pravoslavna crkva sastavila pismo na temu vakcinacije

Grčka pravoslavna crkva sastavila pismo na temu vakcinacije
Foto: Pixabay/Ilustracija | Grčka pravoslavna crkva sastavila pismo na temu vakcinacije

ATINA - Sinod Grčke pravoslavne crkve (GPC) sastavio je cirkularno pismo sa 12 pitanja i odgovora na temu vakcinisanja protiv kovida 19, koji će biti pročitan vjernicima u crkvama širom zemlje.

Pismo na četiri stranice, koje je list "Katimerini" objavio sinoć, ne bavi se samo medicinskim pitanjima poput efekata vakcinacije protiv delta varijante virusa, nego i teorijama zavjere.

"Vakcine protiv virusa korona ne sadrže mikročipove. To su nerealne teorije zasnovane na kampanjama dezinformisanja na internetu", navodi Sinod GPC, prenijela je agencija DPA.

Razjašnjena je i popularna teorija zavjere u Grčkoj prema kojoj vakcine sadrže ćelije embriona. Sinod napominje da to ne postoji ni u jednoj vakcini.

Dnevni brojevi inficiranih u Grčkoj značajno su počeli da rastu u posljednje vrijeme, a interesovanje za vakcinaciju opada.

Vlasti su juče potvrdile novih 3.565 infekcija u prethodna 24 časa.

Vlada pokušava da popularizuje vakcinaciju raznim mjerama, poput novčanih podsticaja u iznosu od 150 evra za mlade koji se imunizuju.

Vakcine su sada obavezne za zaposlene u sektoru zdravstva i pružanja njege, a oni koji odbiju da se imunizuju ne mogu da dolaze na posao i više ne primaju platu.

Očekuje se da će podrška Grčke pravoslavne crkve vakcinaciji biti značajna za povećanje broja imunizovanih, pošto su u Grčkoj vjernici naročito brojni među skepticima kada je riječ o imunizaciji.

Više od 95 odsto Grka su pravoslavci, odnosno tako se izjašnjavaju, a pravoslavlje je uneseno u Ustav kao glavna religija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije