Svijet

Greta Tunberg: Šansa da se krene novim putem

Greta Tunberg: Šansa da se krene novim putem
Foto: Tanjug/AP | Greta Tunberg: Šansa da se krene novim putem
Srna

STOKHOLM - Države imaju šansu da krenu novim putem dok se društva vraćaju u normalno stanje poslije restrikcija koje su uvedene radi sprečavanja širenja virusa korona, izjavila je danas aktivistkinja Greta Tunberg povodom Dana Zemlje.

Tunbergova je postala poznata kada je, kao tinejdžerka od 15 godina, počela da izostaje iz škole petkom i protestuje zbog emisija ugljen-dioksida ispred švedskog parlamenta.

"Sviđalo nam se ili ne, svijet se promijenio i izgleda potpuno drugačije nego prije nekoliko mjeseci i vjerovatno više neće biti isti, a mi ćemo morati da odaberemo kojim ćemo putem krenuti dalje", rekla je ona.

Tunbergova je dodala da "ako jedan virus može da uništi ekonomije za samo nekoliko sedmica, to pokazuje da ne razmišljamo dugoročno i da ne uzimamo u obzir rizike".

Ona je učestvovala u internetskom skupu povodom Dana Zemlje, koji se obilježava već 50 godina kako bi se ukazalo na izazove u zaštiti okoline.

Evropski Kopernikov servis za klimatske promjene saopštio je da je prošla godina bila najtoplija ikada zabilježena u Evropi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije