Svijet

Greta Tunberg donira 100.000 evra za Kovaks

Greta Tunberg donira 100.000 evra za Kovaks
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Greta Tunberg donira 100.000 evra za Kovaks

ŽENEVA - Ekološka aktivistkinja Greta Tunberg najavila je danas da će iz svoje fondacije donirati 100.000 evra za program Kovaks i ocijenila da vlade, proizvođači i međunarodna zajednica, moraju da učine više u borbi protiv neravnopravne raspodjele vakcina u svijetu.

"Potpuno je neetično da zemlje sa visokim prihodima sada vakcinišu mlade i zdrave ljude na štetu rizičnih grupa i onih koji se nalaze na prvoj liniji odbrane protiv pandemije u siromašnim zemljama", upozorila je Tunberg, prenosi AP.

Švedska tinejdžerka, koja je kao gost prisustvovala brifingu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o pandemiji kovid-19, rekla je da se nada da će planirani samit predvođen SAD o borbi protiv klimatske krize ovog mjeseca početi da se odnosi prema njoj kao prema stvarnoj krizi.

"Možemo imati samita koliko god želimo...(ali) dok god se ne budemo odnosili prema krizi kao prema krizi, nećemo biti u stanju da postignemo bilo kakve velike promjene", rekla je ona, prenio je Rojters.

"Ne možemo da pokušamo da riješimo ovu krizu istim pristupom koji nas je doveo do nje. Moramo da počnemo da tretiramo krizu kao krizu", istakla je Tunberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije