Svijet

Pratite nas na Google news

Guteres: Virus korona izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata

Guteres: Virus korona izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata
Foto: Tanjug/AP | Guteres: Virus korona izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata
Anadolija

NJUJORK - Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da se svijet suočava s najizazovnijom krizom nakon Drugog svjetskog rata, izazvanom pandemijom virusa korona koja prijeti ljudima u svakoj zemlji i koja će donijeti recesiju.

Guteres je u utorak rekao u izvještaju o socioekonomskim učincima COVID-19, da takođe postoji rizik da će kombinacija bolesti i njenog ekonomskog uticaja doprinijeti “povećanoj nestabilnosti, većim nemirima i pojačanim sukobima“.

Guteres je pozvao na snažniji i efikasniji globalni odgovor na pandemiju virusa korona i na socijalnu i ekonomsku devastaciju koju prouzrokuje bolest COVID-19.

“Jačina odgovora mora odgovarati skali krize. Dakle, mora biti opsežna, koordinisana i sveobuhvatna, s tim da odgovorima zemalja i međunarodnih organizacija rukovodi Svjetska zdravstvena organizacija“, poručio je generalni sekretar UN-a, napomenuvši da sve zemlje ne prate preporuke SZO-a.

Guteres je najavio osnivanje Fonda za odgovor i oporavak od COVID-19 za podršku naporima u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, s ciljem da se vladama brzo omogući da se izbore sa krizom i ubrzaju oporavak.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije