Svijet

Holandija se ponovo zatvara

Holandija se ponovo zatvara
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Holandija se ponovo zatvara
Srna

HAG - Holandija je od sutra ujutro u blokadi kako bi se pokušalo suzbiti širenje infekcije soja omikron virusa korona, a od 20. decembra zatvaraju se sve škole, rekao je večeras premijer Mark Rute.

"Holandija se ponovo zatvara. To je neizbježno zbog petog talasa sa kojim se suočavamo zajedno sa sojem omikron", rekao je Rute na konferenciji za novinare.

Nova blokada podrazumijeva da se sve škole zatvaraju od 20. decembra do 9. januara. Blokada će trajati najmanje do 14. januara.

Prodavnice koje ne prodaju suštinski važnu robu, škole, barovi, teretane, frizeri, restorani i drugi javni prostori biće zatvoreni najmanje do sredine januara.

Premijer Mark Rute rekao je da su ograničenja "neizbježna". To označava najstroža pravila koja su do sada objavljena zbog omikrona.

Zemlje širom Evrope pooštravaju ograničenja kako se omikron širi. Nova pravila u Holandiji objavljena su nakon sastanka vlade i zdravstvenih stručnjaka.

Ostale mjere uključuju preporuku da domaćinstva primaju ne više od dva posjetioca i da su okupljanja napolju ograničena na najviše dvije osobe.

Rute smatda da bi propust da se sada reaguje vjerovatno doveo do "neupravljive situacije u bolnicama", koje su već smanjile redovnu njegu da bi napravile prostor za kovid pacijente.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije