Svijet

Holandska vlada žuri da usvoji zakon da bi zadržala policijski čas

Holandska vlada žuri da usvoji zakon da bi zadržala policijski čas
Foto: Tanjug/AP | Holandska vlada žuri da usvoji zakon da bi zadržala policijski čas

AMSTERDAM - Holandska vlada žuri da usvoji zakon kako bi održala policijski čas tokom noći, nakon što je sud naložio da se ukine zabrana kretanja za građane, što je postao predmet predizborne kampanje među strankama, mjesec dana prije opštih izbora.

Rojters ocjenjuje da je na političkom planu "ulog veliki", a premijer Mark Rute i vodeći zdravstveni zvaničnici kažu da su mjere obavezne kako bi se ublažio treći talas infekcija, za koji kažu da dolazi zbog raznih sojeva virusa.

U jučerašnjoj odluci suda se navodi da objašnjenje za policijski čas nema osnova u zakonu, što je navelo vlasti da brzo naprave nacrt zakona i da ga usvoje što prije.

Vlada je zatražila i dobila zabranu ili hitni nalog, kojim se tročlano žalbeno vijeće u Hagu složilo da suspenduje tu presudu o ukidanju policijskog časa, koji će ostati na snazi do saslušanja u petak.

Rute namjerava da progura zakon kroz oba doma parlamenta do petka, kako bi policijski čas mogao da bude nastavljen, prvi u Holandiji od Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije