Svijet

Pratite nas na Google news

Irska uspješno prebrodila dvosedmično "zaključavanje"

Irska uspješno prebrodila dvosedmično "zaključavanje"
Foto: Ilustracija | Irska uspješno prebrodila dvosedmično "zaključavanje"
Tanjug

DABLIN - Irska je uspješno prebrodila dvosedmično "zaključavanje", restriktivne mjere su uglavnom ukinute pa se život užurbano normalizuje, uz neprekidne apele države da se individualno poštuju zaštitne i preventivne mjere.

Ponovo su otvoreni saloni ljepote, teretane i vježbaonice, robne kuće i druge trgovine, a potrošači željni kupovine po povoljnijim cenama od ranog jutra čekaju u redovima da uđu u prodavnice, prenio je londonski dnevnik Gardijan.

Na otvaranje restorana, kafića i pabova, Irci će morati da sačekaju do subote, ali ne uzalud jer prema zvaničnim podacima ministarstva zdravstva Irske, stopa zaražavanja smanjena je na prosječnih 89,2 slučaja na 100 hiljada stanovnika i među najnižim je u Evropi, navodi Gardijan.

Istovremeno, zvaničnici upozoravaju da bi epidemijski talas mogao brzo da se vrati ukoliko se građani ne budu pridržavali preventivnih mjera i ne izbjegavaju veća okupljanja.

"Samo zbog toga što možete da radite ono što vam je po volji, ne znači i da bi to i trebalo da radite", upozorio je Ronan Glin, zamjenik načelnika državnog medicinskog štaba.

Sa svih zvaničnih instanci je poslata preporuka da se otkažu sve kancelarijske proslave, a restoranima je naloženo da ne primaju rezervacije za poslovne skupove i ručkove.

Iako nisu svi zadovoljni mjerama koje je preduzimala vlada, zvaničnici su upozorili da će ponovo uvesti oštre mjere ukoliko se epidemijski talas bude vratio.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije