Svijet

Istraga zbog nelegalne vakcinacije u Filipinima

Istraga zbog nelegalne vakcinacije u Filipinima
Foto: Tanjug/AP | Istraga zbog nelegalne vakcinacije u Filipinima

MANILA - Ministarstvo zdravlja Filipina saopštilo je danas da je pokrenuta istraga o ilegalnoj upotrebi neodobrenih vakcina protiv kovida 19.

"Pokrenuta je istraga jer nije dobro saznati da su vršene vakcinacije bez prolaska kroz odgovarajuće procedure", rekao je direktor filipinaske Administracije za hranu i lijekove (FD) Rolando Enrike Domingo.

Specijalni predstavnik Filipina za Kinu Ramon Tulfo priznao je da je primio prokrijumčarenu vakcinu kineskog proizvođača "Sinofarm".

Tulfo je televizijski i radijski voditelj, a priznanje je iznio u svom članku objavljenom u medijima i ponovo u intervjuu. Prema njegovim riječima, dozu je primio u oktobru iz zaliha koje su koristili pripadnici obezbjeđenja predsjednika Rodriga Dutertea.

"Vakcinu sam dobio od prijatelja koji ju je prokrijumčario iz Kine", naveo je Tulfo.

Prošlog mjeseca je u filipinskim medijima objavljeno da je jedan od članova Duterteovog obezbjeđenja vakcinisan bez znanja predsjednika, što je izazvalo kritike od poslanika o privilegovanim pristupima i kršenju zakona.

Tulfo je naveo da je nekoliko zvaničnika primilo "Sinofarmovu" vakcinu.

Filipinska FDA nije odobrila upotrebu "Sinofarmove" vakcine, zbog čega je uvoz i distribucija ilegalna. "Sinofarm" nije zatražio odobrenje za hitnu upotrebu vakcine u Filipinima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije