Svijet

Italija Uskrs dočekuju u blokadi, strah od ekonomskih posljedica

Italija Uskrs dočekuju u blokadi, strah od ekonomskih posljedica
Foto: Tanjug/AP | Italija Uskrs dočekuju u blokadi, strah od ekonomskih posljedica

ÐENOVA - Višenedjeljne mjere karantina u Italiji doprinijele su usporavanju virusa COVID-19 u toj zemlji, međutim ukidanje tih mjera biće postepeno, a Italijani će uskršnje praznike dočekati u blokadi.

Građani Italije će zbog odluke o produženju mjera obilježiti Uskrs bez javnih okupljanja poput proslave tog hrišćanskog praznika u Vatikanu, a poglavar Rimokatoličke crkve Franjo obratiće se vjernicima preko televizije i interneta.

Prema zvaničnim podacima, za oko 40 dana od početka krize s virusom korona u Italiji broj pozitivnih slučajeva prešao je 100.000, a virus je odnio više od 12.000 života.

Nakon što su mjere za suzbijanje virusa produžene, Italijani će ostati u svojim domovima barem do (rimokatoličkog) Vaskršnjeg ponedjeljka (13. aprila) umjesto tradicionalne proslave tog praznika sa porodicom i prijateljima u prirodi.

Italija je započela četvrtu sedmicu pod mjerama karantina, a stručnjaci su saopštili da su mjere društvenog distanciranja u Italiji dale rezultate i da će tokom naredne dvije nedjelje biti utvrđen način na koji će biti ukinuta blokada.

Sjever Italije je žarište epidemije virusa COVID-19 u Italiji, gradovi koji su posebno pogođeni su Bergamo, Breša i Milano, a strahuje se od širenja tog virusa na jug i stvaranja novih žarišta zbog čega su mjere karantina na cijeloj teritoriji Italije produžene za još deset dana.

Italijani su takođe veoma zabrinuti za ekonomske posljedice pandemije, a jedan od najteže pogođenih sektora je turizam.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, svaki drugi Italijan strahuje od gubitka člana porodice, ali i od gubitka radnog mjesta usljed uvedenih mjera karantina i neizvjesnosti.

Italijanska vlada je 11. marta pooštrila mjere i uvela karantin na teritoriji cijele Italije radi cilju sprečavanja širenja virusa, pa tako svi građani moraju da budu u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod ljekara ili na posao i to uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mjesta prebivališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije