Svijet

Pratite nas na Google news

Italija razmatra pojačanu kontrolu putnika iz četiri zemlje, uključujući i Hrvatsku

Italija razmatra pojačanu kontrolu putnika iz četiri zemlje, uključujući i Hrvatsku
Foto: Tanjug/AP | Italija razmatra pojačanu kontrolu putnika iz četiri zemlje, uključujući i Hrvatsku
Tanjug

ĐENOVA - U Italiji raste broj zaraženih korona virusom koji se vraćaju sa ljetovanja, naročito iz Španije, Grčke, Malte i Hrvatske, a prosječna starost oboljelih pala je ispod 40 godina, zbog čega se najavljuju pojačane kontrole na granicama.

U Italiji se ovaj perod u avgustu smatra najrizičnijim za širenje virusa zbog godišnjih odmora, a posljedice bi mogle biti vidljive u narednim nedeljama, odnosno pred početak nove školske godine koji je najavljen za 14. septembar.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca najavio je mogućnost sprovođenja "brzih testova na aerodromima", a kako navode italijanski mediji, pojačana kontrola biće sprovedena i u lukama i na kopnenim granicama.

Odluke o zatvaranju granica unutar EU trebalo bi da budu koordinisane, međutim Italija strahuje od porasta broja novooboljelih iz inostranstva, posebno poslije dolaska tinejdžera zaraženih kovidom-19 sa ljetovanja iz drugih evropopskih zemalja, zbog čega razmatra pooštrenu kontrolu dolazaka.

Italijanski zdravstveni stručnjaci ističu da je neophodno analizirati epidemiološku krivu svakodnevno i ako ona raste potrebno je donositi odgovarajuće odluke u cilju sprečavanja širenja virusa.

Kako je saopšteno krajem jula, Ministarstvo zdravlja Italije u saradnji sa rimskom bolnicom Spelancani radi na uvođenju testova za detekciju kovida-19 koji bi pokazali rezultate za 15-20 minuta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije