Svijet

"Italija spasila ostatak Evrope"

"Italija spasila ostatak Evrope"
Foto: Tanjug/AP | "Italija spasila ostatak Evrope"

BRISEL - Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel uputio je danas pohvale na račun Italije za rukovođenje pandemijom virusa korona, izjavivši u obraćanju italijanskim liderima da ta zemlja "predvodi" ostatak Evrope.

U govoru putem video-poziva "Stati Ðenerali del' economia", koji je italijanski premijer Ðuzepe Konte sazvao da bi istražio načine oživljavanja ekonomije Italije, Mišel je rekao: "Iznad svega, italijanski državljani su bili primjer ostalim Evropljanima disciplinom, izdržljivošću i hrabrošću koji su im omogućili da postepeno zaustave širenje epidemije", prenosi briselski Politiko.

Evropska unija naišla je na oštre kritike u Italiji, prvoj evropskoj zemlji koja je ponijela teret pandemije, zbog sporog inicijalnog odgovora na pojavu virusa. Rezultat je podstakao anti-EU raspoloženje u Italiji, jačajući populističke snage u zemlji.

Mišel je, ponavljajući slične nedavne komentare predsjednice Komisije Ursule fon der Lajen i drugih lidera EU, priznao evropske greške, istovremeno insistirajući na tome da Italija "nije uzalud trpjela".

"Tragedija u Italiji, a poslije toga i u Španiji, podigla je svijest i pogurala ostatak Evrope da brže preduze drastične mjere", rekao je Mišel i dodao da je "žrtva Italije vjerovatno indirektno spasila živote u ostatku Evrope".

Očekuje se da će ta zemlja biti jedan od glavnih korisnika mjera ekonomske pomoći o kojima se trenutno razgovara među liderima EU. Komisija je podnijela prijedlog za fond za oporavak od 750 milijardi evra, ali detalji kako će se novac rasporediti još nisu razjašnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije