Svijet

Italija uvela "super zelenu propusnicu"

Italija uvela "super zelenu propusnicu"
Foto: Pexels/Nataliya Vaitkevich | Italija uvela "super zelenu propusnicu"
N.N.

Od danas je u Italiji na snazi tzv. "super zelena propusnica" koju dobijaju samo vakcinisane osobe i one koje su preležale kovid u posljednjih šest mjeseci.

Osobe koje odbijaju vakcinaciju imaće običnu, osnovnu zelenu propusnicu, koja se dobija ukoliko je rezultat na testu negativan i biće im uskraćene mnoge svakodnevne aktivnosti.

U Italiji se već dvadesetu nedjelju zaredom nastavljaju demonstracije protiv kovid propusnica i njihovog uvođenja na radnom mjestu. Međutim, vlada te zemlje dodala je nove mjere pa postoji dosadašnja, osnovna zelena propusnica i ona koja je danas stupila na snagu pod nazivom "super zelena propusnica".

"Mislim da 'super zelena propusnica' nema nikakve veze sa kovidom, nikakve veze sa pandemijom, mislim da je to uvedeno da bi nas kontrolisali. Ja sam predsjednik jednog udruženja koje je protiv bilo kog oblika nasilja i vjerujem da nas 'super zelena propusnica' ne štiti već je akt nasilja prema građanima", navodi jedna od anketiranih Italijanki.

Njena sugrađanka ocjenjuje da je ta mjera potpuno beskorisna.

"Mislim da je ta mjera potpuno beskorisna s obzirom na činjenicu da se i oni koju su vakcinisani mogu zaraziti i mogu zaraziti druge tako da nisu nikakva garancija ni za koga i mislim da su jedino testovi pravo oružje protiv epidemije, svakako ne vakcine. Ta super zelena propusnica je smiješna jer isključuje briseve koji jedini imaju smisla", ističe ona.

Oni koji nemaju "super zelenu propusnicu" neće moći da prisustvuju sportskim događajima, spektaklima, da ulaze u kafiće i restorane, da idu u diskoteke, bioskope i pozorišta, prisustvuju koncertima kao ni da dobiju obrok u menzama na poslu.

Obavezna je i treća doza vakcine za sve koji rade u zdravstvu, prosveti, ali i za organe reda.

Najveći novitet jeste ulazak u prevoz, gdje će se, takođe kontrolisati zelene propusnice i to će raditi zaposleni u prevozu uz pomoć policije. Za odlazak na posao nije potrebna super zelena propusnica već ona osnovna, koja se traži i u teretani, na bazenu, na skijaškim stazama i u hotelima.

Italija mijenja i boje, od danas su dva regiona u žutoj zoni, a uvedene su ponovo maske na otvorenom u centrima većih gradova i tamo gdje ima više ljudi.  

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije