Svijet

Iz Melburna za 'Nezavisne': Kako Australijanci troše novac za vrijeme pandemije

Iz Melburna za 'Nezavisne': Kako Australijanci troše novac za vrijeme pandemije
Foto: N.N. | Iz Melburna za 'Nezavisne': Kako Australijanci troše novac za vrijeme pandemije

Kako kriza odmiče u Australiji se i potrebe građana mijenjaju. Ono što je prije par sedmica bio toalet papir i dezinfektant za ruke, danas su to puzle-slagalice, društvene igre i lego kocke.

Iz jedne od dvije najvećih robnih kuća na tlu Australije "Myer" su saopštili da se dolaskom virusa korona prodaja prizvoda za održavanje i njegu tijela povećala za cijelih 200%.

Takođe, online prodaja intimnog - finog rublja je skočila za cijelih 100%-400% u poređenju sa prošlom godinom u isto vrijeme.

Iako se većina prodavnica zatvara, potrosači su se okrenuli internet šopingu te tako zadovoljavaju potrebe koje im ovo potrošačko društvo nameće.

Što se tiče prodaje garderobe tu prednjači kupovina trenerki, vjetrovki kao i farmerki.

Kada je riječ o prodaji kućnih aparata tu svakako prednjače aparati za pravljenje hljeba kao i aparati za pravljenje kafe.

Dječije igračke su takođe odskočile u prodaji za cijelih 475%  te se i sam premijer našalio na tu temu: "puzzle su apsolutno neophodne za svako domaćinstvo u ovom trenutku".

Yellow Pages je objelodanio takođe da se potražnja za uzgajivačima pedigriranih pasa povećala za 111% .

Potražnja za klavirima se takođe povećala za cijelih 226% .

Direktor eBay-a Australija Tim MacKinnon je izjavio da australijsko potrošačko društvo prolazi kroz različite faze u periodu Covida-a 19.

Prva faza je diktirala kupovinu koja će zdravstveno zaštititi stanovništvo, a to su bili vitamin, dezinfektanti za ruke, maske i rukavice. Jos uvijek je potražnja prisutna, ali ne u tolikoj mjeri kao što je to bilo u početnoj fazi.

Slijedeća faza je bila manična kupovina hrane i kućnih potrepština u slučaju dužeg karantina.

A sama restrikcija kretanja je dovela do treće faze u kojoj se trenutno nalazimo i gdje stanovništvo troši ogromne svote na kućnu opremu za vježbanje, društvene igrice i slično.

Čeznja za pubovima kod ljudi je povećala želju za nabavkom aparata za domaće pravljenje alkohola te se stoga cijena tog aparata povećala tri puta.

Uprkos tome sto su pabovi zatvoreni zanimljiva je i pojava gdje na desetine kengura posjećuju jednu tavernu u Zapadnoj Australiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije