Svijet

Izrael, Austrija i Danska napravili savez za vakcine

Izrael, Austrija i Danska napravili savez za vakcine
Foto: Tanjug/AP | Izrael, Austrija i Danska napravili savez za vakcine

Izrael, Austrija i Danska stvorili su savez za razvoj i proizvodnju vakcina sljedeće generacije protiv kovida-19 i time uznemirili Evropu.

U prisustvu danske premijerke Mete Frederiks i austrijskog kancelara Sebastiana Kurca, sporazum je večeras u Jerusalimu objavio izraelski premijer Benjamin Netanjahu čija je zemlja sprovela brzu i masovnu kampanju vakcinacije.

Kurc je ove nedjelje izjavio da "više ne treba zavisiti samo od EU za proizvodnju vakcina druge generacije" i da je "Evropska agencija za lijekove prespora pri odobravanju vakcine".

Izrael i dvije zemlje EU - Austrija i Danska, formiraće "fond za istraživanje i razvoj" i "počeće zajedničke napore za proizvodnju budućih vakcina", rekao je novinarima šef izraelske vlade.

Francuska je već kritikovala tu ideju jer smatra da je "evropski okvir" i dalje najprikladniji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Na to je austrijski kancelar u Jerusalimu odgovorio rekavši da "moramo sarađivati u okviru Evropske unije (...), ali moramo sarađivati i na globalnom nivou", i istakao Izrael kao "prvu zemlju svijeta koja je pokazala da virus može biti poražen".

Zahvaljujući ugovoru s farmaceutskim gigantom "Pfizer", Izrael računa na brzu isporuku vakcina u zamjenu za biomedicinske podatke o njihovom uticaju na svoje stanovništvo. Time je omogućeno da se bar prvom dozom vakciniše više od polovine od 9,3 miliona Izraelaca i da se obave masovni testovi koji su potvrdili efikasnost vakcine "Pfizer/BioNtech".

Ta kampanja vakcinacije je podstakla ponovno otvaranje prodavnica i drugih djelatnosti.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian priznao je da ima "velikih praznina" u politici vakcinacije EU i, zbog nezadovoljstva, "iskušenja za otcjepljenje" od zajedničke politike.

I belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbruke je ukazao na "probleme s isporukom" vakcina firme "AstraZeneca" koja je krajem januara objavila da, zbog teškoća u belgijskoj fabrici, u prvom kvartalu može zemljama EU isporučiti samo 40 miliona doza, a ne svih obećanih 120 miliona.

"Moramo priznati da smo na nivou EU bili ili previše optimistični, ili smo vjerovali u vrlo optimistična obećanja 'AstraZenece', a da nismo detaljno provjerili njihove proizvodne kapacitete. Evropa mora da uči na svojim greškama", izjavio je belgijski ministar u Briselu.

Evropska komisija se zasad uzdržala od kritike saveza Izraela i dvije zemlje EU.

"Pozdravljamo to što države-članice istražuju sve mogućnosti za poboljšanje evropskog odgovora na virus", rekao je portparol Erik Mamer. "Ne smatramo da je tu nešto protivrječno".

Izraelski premijer Netanjahu je pozvao i "druge zemlje" da se pridruže tom savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije