Svijet

Izrael uvodi "zelenu dozvolu" za vakcinisane od 21. februara

Izrael uvodi "zelenu dozvolu" za vakcinisane od 21. februara
Foto: Tanjug/AP | Izrael uvodi "zelenu dozvolu" za vakcinisane od 21. februara

TEL AVIV - Izrael planira u nedjelju ukinuti određene mjere za poslovanje i ponovo otvoriti hotele i teretane za one koji su primili obje doze vakcine ili se smatraju imunim nakon oporavka odvirusa korona, saopštila je vlada.

S gotovo 43 odsto građana koji su primili barem jednu dozu vakcine Pfizer Inc, Izrael je nastavio s postepenim ublažavanjem mjera zatvaranja 27. decembra, javlja Rojters.

Trgovački centri, pijace na otvorenom, biblioteke i muzeji moći će se ponovo otvoriti u nedjelju, saopštila je u ponedjeljak kancelariju premijera Benjamina Netanjahua.

Takođe u nedjelju, Izraelcima koji posjeduju "zelenu dozvolu" - potvrdu o pretpostavljenom imunitetu navirus korona, prikazanu u aplikaciji izraelskog ministarstva zdravstva - biće dozvoljen ulazak u teretane i hotele, navodi se u saoštenju.

Zvaničnici su u početku planirali pokrenuti sistem "zelene dozvole" od 23. februara.

Izrael je na putu da ovog mjeseca u potpunosti vakciniše 30 podsto od svojih devet miliona stanovnika objema dozama vakcine Pfizer, mjerilom za preliminarno ublažavanje restrikcija. Nada se da će idućeg mjeseca vakcinisati 50 odsto stanovnika i omogućiti dodatno smanjenje restrikcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije