Svijet

Kafanu pretvorio u sjedište partije da bi zaobišao lokdaun

Kafanu pretvorio u sjedište partije da bi zaobišao lokdaun
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Kafanu pretvorio u sjedište partije da bi zaobišao lokdaun
Tanjug

BEČ - Pandemija i mjere koje su uvedene kako bi se držala pod kontrolom navele su mnoge u Austriji na traženje rješenja za nastavak rada, prije svega u gastronomiji, a u novom, četvrtom lokdaunu, poznati ugostitelj u Sankt Peltenu Valentin Kopac bio je veoma dosjetljiv.

On je svoju kafanu Tenesi pretvorio u sjedište stranke.

Tri puta nedjeljno on je otvarao kafanu i okupljao svojih više od 100 članova.

Prema važećoj epidemiološkoj uredbi dozvoljena su okupljanja političkih stranaka, ali samo ako se donose odluke, koje nije moguće donijeti digitalnim putem.

"Naše sjednice su legalne" pozvao je Kopac na zakon.

On kaže da njegovih više od 100 članova čine ljudi koji nemaju " stabilni internet pristup ".

Uz to, naglašava, imali su važne odluke pred sobom.

"Skoro smo glasali o tome koje sredstvo za čišćenje treba koristiti u sjedištu stranke. Naredne nedjelje ćemo raspravljati koja jela ćemo uvesti u program kantine", objasnio je Kopac.

Osnivanjem stranke "Zajednica nezavisnih ljudi" Kopac je u svom lokalu uspostavio situaciju kao prije pandemija, a to je da prisutni ne nose maske, ne drže distancu, ne prolaze kontrole, te mogu i da piju.

Austrijska policija nema mnogo razumijevanja prema Kopacu, te je već prvog dana otvaranja "partijske centrale" došla u kontrolu, a prije nedjelju dana je oko jedan sat poslije ponoći ispraznila lokal.

Međutim Kopac ne odustaje i ističe da je upad policija napad na demokratsku instituciju, što predstavlja jasno kršenje Ustava.

Najavio je da će podnijeti prijavu i zatražiti da se tako nešto više ne dešava.

Isto tako Kopac najavljuje da će njegova stranka održavati i dalje sjednice.

Takođe je kazao da može zamisliti da sa svojom partijom izađe na sljedeće izbore u Sankt Peltenu, ili pokrajini Donje Austrije, ali da ta odluka zavisi od broja članova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije