Svijet

Pratite nas na Google news

Kako je izgledao prvi dan "nove normalnosti" u Španiji?

Kako je izgledao prvi dan "nove normalnosti" u Španiji?
Foto: Tanjug/AP | Plaža u Barseloni
Tanjug

MADRID - Poslije gotovo 100 dana, vanredno stanje uvedeno u Španiji zbog pandemije virusa korona ukinuto je u nedjelju, a prvi dan "nove normalnosti" obilježilo je, između ostalog, ponovno uspostavljanje putničkog avio-saobraćaja sa zemljama šengenske zone, kao i gužve na plažama.

Prestanak vanrednog stanja znači da stanovnici Španije ponovo mogu da se kreću čitavom teritorijom zemlje.

Ipak, kako navodi madridski "El pais", zauzetost kapaciteta aerodroma "El Prat" u Barseloni juče je iznosila samo pet odsto - broj turista bio je mali, a najveći broj putnika, koji su morali da poštuju preventivne mjere, činili su strani državljani koji su se zbog posla vratili u Španiju.

Dok granica između Španije i Portugala ostaje zatvorena, granica te zemlje sa Francuskom juče je otvorena, pa su se u jednom pograničnom mjestu sa španske strane stvorili redovi Francuza koji su čekali da po pristupačnoj cijeni kupe duvan, kozmetiku i špansku šunku.

Zbog opasnosti od zaraze, smanjen je i kapacitet morskih plaža, zbog čega je širom provincije Kadis, na jugu zemlje, bilo slučajeva da je pristup plažama onemogućen kada je to bio jedini način da se izbjegne stvaranje gužvi.

Druga turistička područja posjetili su mnogobrojni Španci koji u tim dijelovima zemlje imaju vikendice, što je, osim olakšanja zbog pozitivnog efekta koji će to imati po lokalnu privredu, kod domaćeg stanovništva izazvalo i zabrinutost zbog opasnosti od zaraze.

Uz obavezno pridržavanje društvenog distanciranja i higijenskih mjera, u gradovima kao što su Madrid, Barselona, Valensija i La Korunja ponovo su otvorena dječija igrališta, što bi naredne sedmice trebalo da se desi u još nekim gradovima, navodi "El pais".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije