Svijet

Karantin u Italiji dao rezultate

Karantin u Italiji dao rezultate
Foto: Tanjug/AP | Karantin u Italiji dao rezultate

RIM - Uvođenje regionalnih karantina u Italiji, odnosno "crvenih zona" sa strogim anti-kovid mjerama, dalo je rezultate, jer je epidemiološka situacija bolja, rekao je generalni direktor Odeljenja Ministarstva zdravlja za prevenciju Ðovani Reza, prenosi list "Fanpejdz".

U Italjii, u proteklih sedam dana postojano opada broj novozaraženih, u posljednja 24 sata ukupno je 19.350 osoba inficirano, a u jednom danu preminulo je 785 osoba.

Reza je objasnio da će broj žrtrava virusa korona rasti još jedno vrijeme, jer su smrtni ishodi koji se bilježe ovih dana oni pacijenti koji su se zarazili prije uvođenja strogih mjera ograničenja, budući da od momenta zaraze do ishoda bolesti prođe otprilike 30 dana.

Predsjednik Visokog instituta za zdravstvo Silvio Brusafero je potvrdio da je epidemiološka situacija bolja nego prije dvije sedmice, faktor Rt koji je indikator brzine širenja virusa korona je opao značajno, a naročito u regijama koje su zadnje dvije sedmice bile crvene.

Međutim, on navodi da još nema razloga da građani budu mirni, jer je procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih i dalje visok.

Italijanska vlada priprema novu naredbu koja će važiti od 4. decembra pa do 7. januara.

Prema pisanju medija, sadržaće niz ograničenja, prije svega policijski sat od 22 do 5 ujutro, a važiće i za Božić i Novu godinu, zabranu kretanja između regija, dok će božićna misa biće održana u 18 sati umjesto tradicionalno u ponoć.

Konferencija italijanskih katoličkih biskupa je već potvrdila da će se sve vjerske službe održavati uz strogo poštovanje anti-kovid mjera.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije