Svijet

Katalonija najavila petnaestodnevno zatvaranje

Katalonija najavila petnaestodnevno zatvaranje
Foto: Tanjug/AP | Katalonija najavila petnaestodnevno zatvaranje

BARSELONA - Katalonija je danas najavila 15-dnevnu zabranu ulaska i izlaska sa svoje teritorije, što je najnovije u nizu ograničenja koja su španski regioni preduzeli da bi pokušali da obuzdaju širenje Kovid-19.

Bogati sjeveroistočni region, u kome se nalazi Barselona, ima drugi najveći broj zaraženih i smrtnih slucajeva u Španiji, prenio je Rojters.

Katalonski zvaničnici su rekli da su nove mjere, koje uključuju zatvaranje bioskopa i pozorišta i produženje zatvaranja barova i restorana, od suštinskog značaja da bi se obezbijedilo da bolnice mogu da prime sve pacijente koje treba zbrinuti.

"Naš zdravstveni sistem ne može da se nosi sa ovim nivoom stresa. Ne može da podnese mnogo više", izjavila je katalonska šefica zdravstva Alba Verges.

Tokom vikenda stanovnicima Katalonije neće biti samo zabranjeno da napuste svoj region, već i svoje opštine.

Nove mjere stupaju na snagu sutra.

"Vlada je svjesna da su građani umorni od višemesečnog truda i odricanja, od nemogućnosti da rade ono što su nekada radili, da zagrle ljude, porodicu i prijatelje", rekao je španski ministar zdravlja Salvador Ilja, ali je dodao da nije vrijeme za relaksaciju mjera, jer Španiju čekaju vrlo teške nedjelje i mjeseci.

Poslanici u Madridu će danas raspravljali o uvođenju vanrednog stanja u cijeloj zemlji, za koje centralna vlada želi da traje do maja, a kako bi regioni dobili pravnu podršku za preduzimanje restriktivnih mjera.

Poslije mnogo političkih prepirki, vlada očekuje se da će dobiti dovoljnu podršku u parlamentu kasnije danas.

Ali to neće biti kraj neizvjesnosti za Špance, jer će vlada prepustiti svakom regionu da odluči o sopstvenim mjerama za suzbijanje pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije