Svijet

Zvaničnici: Struktura Notr Dama sačuvana

Zvaničnici: Struktura Notr Dama sačuvana
Foto: Twitter | Vatrogasci nisu sigurni da se požar u Notr Damu može ugasiti

PARIZ - Struktura crkve Notr Dam u Parizu je spašena, saopštili su zvaničnici.

Zamjenik francuskog ministra unutrašjnih poslova Loran Nunes potvrdio je da je struktura Notr Dama sačuvana, uključujući sjeverni toranj koji je bio ugrožen. Dodao je kako se intenzitet vatre smanjio.

Preliminarna istraga pokazala je da požar u katedrali nije podmetnut, već da je planuo nesretnim slučajem, javljaju mediji. Predsjednik Francuske Emanuel Makron, koji se na mjestu događaja obratio novinarima, rekao je da je Notr Dam sačuvan. "Izbjegli smo najgore. Zajedno ćemo obnoviti Notr Dam", rekao je Makron.

"Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notr Dama sačuvana od totalnog uništenja", kazao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i agencija AFP.

U gašenju požara teško je povrijeđen vatrogasac, javlja Reuters.

Pojavile su se i nepotvrđene informacije da su od vrućine eksplodirala tri velika srednjovjekovna vitraja na sjevernoj, južnoj i istočnoj strani katedrale, prenio je 24sata.hr.

Strašan požar zahvatio je večeras parišku katedralu Notr Dam i srušio zvonik najposjećenijeg istorijskog spomenika Evrope, što je užasnulo cijelu Francusku. Vatrogasci su ranije rekli da nisu sigurni da će požar uspjeti biti ugašen. Više od 400 vatrogasaca učestvuje u gašenju, saopštila je pariska vatrogasna služba.

Civilna zaštita saopštila je da je nemoguće gasiti požar iz vazduha kako su to predložili mnogi Parižani, a i američki predsjednik Donald Tramp, jer bi to moglo da dovede do urušavanja cjelokupnog zdanja.

Posebna oprema je donijeta na lice mjesta, a na društvenim mrežama su postavljene fotografije na kojima se vide vatrogasci na visokim skelama odakle gase požar.

Američki vatrogasac Greg Favre objasnio je ranije na Twitteru zašto požar još nije ugašen. Navodi kako je, da bi se vatra stavila pod kontrolu, nužno uči u katedralu, ali vatrogasci vjerovatno to ne mogu jer postoji rizik od padanja drvene građe s krova. Dodao je i kako je crkva građena tako da ima dobar protok kiseonika što pogoduje širenju požara.

Portparol pariških vatrogasaca izjavio je kako je idućih sat i po vremena ključno. Uspiju li za to vrijeme staviti požar pod kontrolu, spasiće dio katedrale. No, ističe kako nisu sigurni mogu li ga ugasiti ili barem staviti pod kontrolu.

Skepsu je izrazio i ministar unutrašnjih poslova Laran Nunjez.

"Nisam siguran možemo li spasiti katedralu", rekao je.

Požar je izbio u ranim večernjim časovima i vrlo brzo je zahvatio krov koji se potom urušio.

"Kao i svi naši sunarodnici i ja osjećam da je dio nas izgorio", naveo je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Tviter" francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron je otkazao obraćanje naciji koje je bilo predviđeno za večeras. Iz predsjedničke palate saopšteno je da je Makron otišao na mjesto požara.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali da lokalizuju požar i evakuisali su oblast oko Notr Dama.

Francuski zvaničnik Loren Nunjez rekao je da niko nije povrijeđen i da je previše rano govoriti o uzroku požara.

Gradonačelnik Pariza An Idalgo istakla je da je mnogo umjetničkih vrijednosti ostalo unutar katedrale i da je riječ o velikoj tragediji.

Na katedrali Notr Dam u toku su bili radovi na renoviranju i dijelovi objekta okruženi su skelama. Drveni i olovni vrh katedrale izgrađen je tokom radova na obnovi sredinom 19. vijeka. Vrh se urušio usljed vatrene stihije.

Vezana vijest: Pogledajte kako se urušio toranj Notr Dama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije