Svijet

Pratite nas na Google news

Kim Džong Un naredio "maksimalnu pripravnost"

Kim Džong Un naredio "maksimalnu pripravnost"
Foto: Tanjug/AP | Kim Džong Un naredio "maksimalnu pripravnost"
Fena

PJONGJANG - Glavne novine Sjeverne Koreje, Rodon Sinmun, pozvale su u nedjelju na provođenje naredbe lidera Kim Džong Una da zemlja izvrši "maksimalnu pripravnost" protiv pandemije korona virusa.

Kim je naredbu izdao tokom sastanka politbiroa u četvrtak, upozoravajući da će prerano ublažavanje antivirusnih mjera dovesti do "nezamislive i nepovratne krize", prenosi Yonhap.

Apelacija je shvaćena kao znak da bi na Sjeveru situacija s KOVID-19 mogla biti ozbiljna, iako Pjongjang tvrdi da nije zabilježen niti jedan slučaj. Drugi put u tri mjeseca Sjever je sazvao sastanak politbiroa na kojem se raspravljalo o pandemiji korona virusa.

U nedjelju je "Rodong Sinmun", sjevernokorejski službeni list Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, rekao da bi svi trebali izvršiti naredbu vođe.

"U situaciji u kojoj je mogućnost rješavanja rizika neizvjesna, trebali bismo biti maksimalno oprezni, a da ne postanemo samozadovoljni ili slabi", piše u uvodniku koji poziva na "apsolutno" poštovanje antivirusnih propisa i naredbi.

Službena sjevernokorejska novinska agencija (KCNA) takođe je saopćila kako ta zemlja pokušava provesti protivvirusne mjere na stroži način u cijeloj zemlji, istovremeno udvostručujući nadzor i dezinfekciju u regijama blizu mora i na kopnu.

Prošlosedmični sastanak politbiroa pokazuje da zemlja stavlja živote ljudi ispred bilo čega drugog, navodi KCNA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije