Svijet

Kina odbila plan SZO o drugoj fazi istrage o porijeklu virusa korona

Kina odbila plan SZO o drugoj fazi istrage o porijeklu virusa korona
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Kina odbila plan SZO o drugoj fazi istrage o porijeklu virusa korona
Srna

PEKING - Kina je danas odbacila plan Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za sprovođenje druge faze istrage o porijeklu virusa korona, koja obuhvata hipotezu da je oboljenje možda nastalo u kineskoj laboratoriji, izjavio je danas potpredsjednik kineske Nacionalne komisije za zdravlje Žen Jiksin.

SZO je početkom mjeseca predložila drugu fazu istraživanja o porijeklu virusa korona u Kini, uključujući kontrole laboratorija i pijaca u Vuhanu i zatražila je transparentnost od vlasti.

"Nećemo prihvatiti ovakav plan o praćenju porijekla virusa jer u pojedinim aspektima zanemaruje zdrav razum i protivi se nauci", naglasio je Jiksin.

Prema njegovim riječima, bio je iznenađen kada je prvi put čitao plan SZO jer se navodi hipoteza da je kinesko kršenje protokola u laboratoriji tokom istraživanja uzrok "curenja" virusa.

On je izrazio nadu da će SZO ozbiljno razmotriti stavove i sugestije koje su dali kineski stručnjaci i da će praćenje porijekla virusa korona tretirati kao naučno pitanje i odustati od političkog miješanja.

Jiksin je dodao da je Kina protiv politizacije istraživanja.

Porijeklo virusa izaziva spor među stručnjacima.

Prvi poznati slučajevi virusa pojavili su se u Vuhanu u decembru 2019. godine. Vjeruje se da je virus prešao na ljude sa životinja koje su prodavane na pijaci

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije